konferencija za medije

Ludbreg potporama potiče poljoprivredu: ''Nekada je na selu bilo svinja i krava, a danas svima sve smrdi''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.03.2019. 13:56

Zadnja izmjena: 28.03.2019. 13:56

Grad Ludbreg u 2018. godini isplatio je preko 300 tisuća kuna potpora u poljoprivredi. Kako poručuju iz Grada, najveći dio isplaćenih potpora odnosi se na poticanje malih proizvođača svinja – poticaj za uzgoj i držanje svinja.

Prema riječima gradonačelnika Bilića, upravo je i namjera ovih potpora bila da se potakne proizvodnja svinja koja je uvijek bila tradicionalno vezana uz ovaj kraj, a ove godine će se za poticanje svinjogojstva, stočarstva i govedarstva izdvojiti još više novaca.- Nismo zaboravili na cvjećare i povrtlare i njima pomažemo u financiranju sustava za grijanje i navodnjavanje i ta mjera se redovito godišnje koristi - rekao je Bilić i dodao kako se vinogradarima i voćarima pomaže u sufinanciranju voćnih i loznih sadnica, a onima koji se bave povrćem u nabavi sjemenja za povrtnice.

Kako je rekao Bilić, zbog ovih mjera razvila se i Poljoprivredna zadruga u Ludbregu, a roba koja se proizvede plasira se u škole, vrtiće kao i u Podravku. Također, Ludbreg ulazi u novi europski projekt, ovoga puta sa švicarskim udrugama.– S 1,5 milijuna kuna razvijat će se kanal kratke prodaje da proizvod što brže dođe do krajnjih kupaca, a tu ćemo koristiti iskustva iz Švicarske. Želja nam je da poljoprivredna proizvodnja, zdrava hrana i na taj način čuvanje okoliša bude jedna od temeljnih gospodarskih grana ovdje kod nas u Ludbregu – rekao je gradonačelnik i dodao kako je nekada selo imalo puno svinja, krava i kokoši, a danas svima na selu ''sve smrdi''.

 

 

Komentari