2020.godine otvorenje

LUDBREG: Projekt vrijedan 17 milijuna kuna grad će pretvoriti u turističko središte

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.04.2019. 08:25

Zadnja izmjena: 04.04.2019. 08:31

Čitav kompleks arheološkog nalazišta u samom središtu grada u skorije vrijeme postat će još jedna vrijedna turistička atrakcija grada. Projekt uređenja arheološkog parka i popratnih sadržaja vrijedan je 17 milijuna kuna od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od preko 14 milijuna kuna.

Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković.– Ovo je za Ludbreg iznimno važan projekt jer pokazuje i dokazuje kontinuitet života na ovome prostoru još od davnih rimskih vremena. Cilj nam je postati prepoznatljivo turističko odredište u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i zanimljivo odredište različitim dobnim uzrastima, od djece nadalje – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Kako je objasnila Erina Stančin, voditeljica projekta, osim nastanka samog arheološkog parka, projekt obuhvaća ulaganje u obnovu crkve, uređenje šetnice, zanatskog trga i hotela “Crnković”. Uređenje Arheološkog parka Iovia-Ludbreg obuhvaća infrastrukturne radove izgradnje “Kuće Smođi”, uređenje muzejskog postava te uređenje arheološkog nalazišta “Vrt Somođi”. Župna Crkva svetog Trojstva kao središnja i najvažnija točka ludbreškog svetišta također je uključena u projekt kroz koji će se obnoviti fasada i uspostaviti sustav praćenja posjetitelja. U hotelu Crnković u tijeku je uređenje soba i depadansi, a povećanjem broja soba i ležajeva povećat će se smještajni kapacitet na području grada Ludbrega. Posebna zanimljivost bit će i zanatski trg koji će imati promotivnu i edukativnu funkciju te će poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, OPG-ova i udruga čiji će se proizvodi predstavljati na njemu. U sklopu projekta bit će uređena i nova šetnica, ukupne dužine 1300m, povezivat će postojeće i buduće kulturne i turističke sadržaje. Šetnica će ujedno imati i informativnu te edukativnu funkciju.

-Jedina postojeća građevina, tzv. „Kuća Somođi“ je srušena, a novi objekt koji će se izgraditi služit će kao višenamjenski objekt bruto površine 670,79 m² i kapaciteta 150 posjetitelja. Osim turističke zajednice i suvenirnice, u sjevernom dijelu objekta nalazit će se izložbeni postav, u kojem će se kroz arheološke nalaze interpretirati povijest Ludbrega od prapovijesti do suvremenosti. U južnom dijelu objekta (multimedijalni prezentacijski prostor) bit će prikazan istraženi dio rimske Jovije kroz interaktivne modele. U podrumu i na prvoj etaži bit će smješteni multifunkcionalni prostori – rekla je Erina Stančin, voditeljica projekta. Radovi na budućem arheološkom parku u punom su jeku, a otvaranje se očekuje 2020. godine

Komentari