podizanje svijesti

Ludbreške Narcise u subotu obilježavaju Dan mimoza, evo detalja

Objavljeno: 18.01.2024. 18:09

Zadnja izmjena: 18.01.2024. 18:09

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju obilježava se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, a u organizaciji Udruge Narcisa obilježavanje će se održati u subotu 20. siječnja na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu u vremenu od 9:30 do 11:30 sati.

Iz ludbreške Narcise poručuju kako se ovoj akciji pridružuju četvrtu godinu zaredom, a usmjerena je na rano otkrivanje raka vrata maternice, podsjeća na važnost pregleda i upoznaje s mogućnošću cijepljenja.  Cilj ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito zdravlje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test), navode iz udruge Narcisa. 

Komentari