grad ludbreg

Ludbreški osnovnoškolci učili o ponašanju u cestovnom prometu i prvoj pomoći

Objavljeno: 26.05.2023. 08:52

Zadnja izmjena: 26.05.2023. 08:56

U OŠ Ludbreg održana je edukacija "Program prometne kulture za najmlađe". U edukaciji su sudjelovali učenici drugih razreda. Oni su iskušali svoje vještine na prometnom poligonu kako bi uvidjeli kako je biti vozač.

Program prometne kulture za najmlađe edukacijski je koncept za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta koji obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara i minsko-eksplozivnih sredstava. Program provode tvrtka Mini Auti i MUP-RH u suradnji s partnerima HCK, HVZ, te HCR. Cilj programa je razvijanje dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa i svakodnevnog života. Program se provodi u nekoliko posebno osmišljenih i tematski vezanih radionica prilagođenih dječjem uzrastu.

Teorijski dio je multimedijskog karaktera i traje 45 minuta, a u sklopu njega učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio gdje djeca pod budnim okom iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometna obilježja te na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Vatrogasci se polaznike upoznali i s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila te standardna oprema vatrogasca. Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Ludbreg. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede.

Komentari