Ludbrežani na Gradskoj tržnici obilježili Svjetski dan jabuka

Objavljeno: 27.10.2014. 11:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Ludbreg

Na ludbreškoj Gradskoj tržnici u subotu, 25. listopada obilježen je Svjetski dan jabuka.

Posjetitelji su tako na štandovima mogli kupiti jabuke, vino od jabuke, jabučni ocat ili čips od jabuke. Kušala se pita od jabuke i štrukli od jabuke, "Žene iz Centra svijeta" predstavile su nekadašnji običaj sušenja jabuka, a mladi zadrugari iz Osnovne škole Martijanec pleli su košare od vrbove šibe. Vino Poštenjak ovog se puta kušalo kuhano uz pečene kestene, a ni hladnoća nije spriječila brojne posjetitelje da uživaju u mirisima i okusima.

Manifestaciju je, s ciljem promicanja važnosti jabuka u zdravlju i prehrani ljudi, organizirala Gradska tržnica Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom i Turističkom zajednicom grada Ludbrega.

Inače, tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge, promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Komentari