nakon 160 godina

Ludbrežanka Mirjana Špoljarić Egger prva žena na čelu Međunarodnog Crvenog križa

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) postoji gotovo 160 godina te je Mirjana Špoljarić Egger prva žena izabrana da vodi ovu svjetski važnu humanitarnu organizaciju...
Objavljeno: 29.11.2021. 20:09

Zadnja izmjena: 29.11.2021. 20:17

Na čelo Međunarodnog Crvenog križa (ICR) prvi put u povijesti došla je žena, a riječ je o švicarskoj diplomatkinji Mirjani Špoljarić Egger, porijeklom iz Sigeca Ludbreškog.

Kako prenosi Index, Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) postoji gotovo 160 godina te je Mirjana Špoljarić Egger prva žena izabrana da vodi ovu svjetski važnu humanitarnu organizaciju. Špoljarić Egger će iduće godine na čelu Međunarodnog Crvenog križa naslijediti Petera Maurera, također švicarskog diplomata, koji je ICRC vodio devet godina. U kratkoj izjavi za medije nakon izbora, Špoljarić Egger je rekla kako joj je velika čast biti izabrana za predsjednicu organizacije, dodavši kako "će nastojati istaknuti potrebe najranjivijih i zadovoljiti nevjerojatan rad timova ICRC-a u konfliktnim situacijama diljem svijeta".

Inače, Špoljarić Egger je rođena u Hrvatskoj, a odrastala je u Švicarskoj. Studirala je i magistrirala filozofiju, ekonomiju i međunarodno pravo u Ženevi. Diplomatsku karijeru je započela 2000. godine u švicarskom Ministarstvu vanjskih poslova. Nakon diplomatskih dužnosti u Bernu, Kairu, New Yorku i Ammanu, 2015. godine preuzela je vođenje odjela UN-a u Ministarstvu vanjskih poslova u Bernu. Sudjelovala je kao švicarska predstavnica u pregovorima EU i Irana, kao i u reformi UN-a. Godine 2018. prelazi u UNDP u New Yorku, čime je postala jedna od najviše rangiranih švicarskih državljana u UN-u.

Komentari