u sklopu Baroknih večeri

Čehok u društvu hrvatskih ministrica ugostio mađarskog ministra

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.09.2017. 20:27

Zadnja izmjena: 27.09.2017. 20:44

Mađarski Ministar ljudskih resursa Zoltán Balog danas je u društvu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te gradonačelnika Ivana Čehoka, u sklopu Varaždinskih baroknih večeri posjetio koncert mađarskog Baroknog orkestra ,,Savaria''.

Minstrica Obuljen rekla je kako se ovim susretom potvrdilo prijateljstvo dviju država, ali i bogata kulturna suradnja, te najavila skoro otvaranje Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Prema njezinim riječima, suradnja Vlade s mađarskom nacionalnom manjinom također je dobra što potvrđuje i otvaranje mađarskog kulturnog centra u Dalju. 

- Veseli me veliki interes varaždinske publike za koncerte, čujem da je sve puno i Ministarstvo kulture će i dalje pomagati da programi u Varaždinu budu vrhunski.- rekla je ministrica. 

Dobre odnose između Hrvatske i Mađarske potvrdio je i mađarski ministar Balog koji je rekao kako su jako sretni što su partneri na ovogodišnjim baroknim večerima.

- Obećao sam vašoj Ministrici da ću se potruditi da u ožujku sljedeće godine otvorimo hrvatsko kazalište u Pečuhu koje će biti jedino takvo kazalište u Mađarskoj. 

Obzirom da djelokrug rada ministra Baloga obuhvaća i resor znanosti i obrazovanja, s njim se susrela i ministrica Divjak koja je najavila gradnju prosvjetnog centra za Mađare u Osijeku te pohvalila suradnju između dvije države.

Gradonačelnik Čehok rekao je kako se Varaždin svake godine u ovo vrijeme pretvara u kulturno središte Hrvatske, a to pokazuju posjeti državnih dužnosnika i diplomata. Također, napomenuo je kako je mađaskog ministra pozvao na rukometno prvenstvo s obzirom da će se ono sljedeće godine igrati u Hrvatskoj. 

- On je oduševljen gradom, sviđa mu se naša kultura i arhitektura i svjestan je da gradovi naše veličine u Europi nemaju takvu arhitekturu i priredbe. 

 

 

 

 

 

Komentari