akcija čistoće d.o.o.

Mališani iz Dječjeg vrtića Varaždin već 4 godine znaju razvrstavati otpad

Objavljeno: 02.10.2017. 17:24

Zadnja izmjena: 02.10.2017. 17:26

Zahvaljujući aktivnostima komunalne tvrtke Čistoća, mališani iz Dječjeg vrtića Varaždin već četiri godine razvrstavaju komunalni otpad i tako čuvaju svoj okoliš i prirodu.

U dječjem vrtiću u Koprivničkoj ulici u Varaždinu, jednom od osam objekata Dječjeg vrtića Varaždin, kako se razvrstava otpad pokazali su Maja, Ela, Lukas, Andrija i Vedran, iz grupe peto i šestogodišnjaka. Kažu da, kad su bili mali nisu znali kako razvrstati otpad, ali da su to naučili. I da su im u tome pomagale tete.

- Još kad su krenuli u jaslice pokazivale smo im svojim primjerom kako razvrstati otpad, a djeca su nas slijedila u stopu. Ako nisu sigurni uvijek pitaju u koji koš treba baciti papir, a u koji plastiku. -, rekla je teta Josipa Papec, koja s Natašom Petak i Nikolom Habrlinom brine o dvadesetero djece.

U Dječjem vrtiću Varaždin otpad se razvrstava od samog početka uvođenja selektiranja otpada "na kućnom pragu".

- Dobili smo kutije i vreće te tablice kako se selektira otpad i u koju kantu odlaže. Od prvog dana to zajedno radimo i mi i djece, bez obzira koliko su oni mali ili veliki. Sada znaju da papir ide u plavu, plastika u žutu i ostalo u crnu vreću. To je dio našeg ekološkog odgoja. - kazao je voditelj objekta u Koprivničkoj Krešimir Plantak Večerin, te dodao da djeca najčešće uče kroz igru.

Osim toga, iz tvrtke Čistoća poručuju i da je razdvajanje otpada na "kućnom pragu" vrlo važno zbog još dviju stvari – smanjenja ukupnih količina miješanog komunalnog otpada, ali i što većeg odvajanja sirovina koje se mogu ponovno obraditi i upotrijebiti.

 

Komentari