pobožnost uz 15 postaja

FOTO: Marijin put od Klenovnika do Vukovoja - lijepa tradicija

Objavljeno: 02.11.2018. 08:55

Zadnja izmjena: 02.11.2018. 09:06

Foto: Martin Lukavečki

I ove se godine na pobožnosti križnoga puta - Marijin put u Klenovniku, okupilo mnoštvo vjernika, bila je to ujedno i proslava spomendana svetog Wolfganga u obližnjem Vukovoju.

Svečanost je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, a s njime je u zajedništvu bilo desetak svećenika Varaždinske biskupije.
Hodočasnici su se kod Bolnice u Klenovniku, a nakon zajedničke molitve krenuli na jedinstvenu pobožnost uz 15 postaja otajstava krunice Blažene Djevice Marije do  460 metara visokom brdu Malečkovec iznad Vukovja. Putem su molili i promišljali o pobožnosti Marijina puta, čija su posebnost postaje s prikazima otajstava svete krunice koje datiraju iz 1672. godine kada je grof Ivan IV. Drašković od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga (Bolfnika, Vuka) u Vukovoju dao postaviti petnaest kamenih pilova s prizorima krunice.

U molitvi, pjesmi i blagodatima koje pruža živopisan i slikovit zagorski pejzaž, sudjelovalo je dvijestotinjak  hodočasnika. Marijin put jedinstven je i zbog toga što se kroz 15 postaja puta ne razmatraju samo postaje Isusovog križnog puta, nego čitav Njegov život.

Po završetku pobožnosti, nakon dva dva sata uspinjanja, hodočasnici su se upoznali  s konzervatorsko-restauratorskim radovima na obnovljenom bočnom oltaru svete Marije u kapeli svetog Volfganga koji su trajali od jeseni 2011. do ljeta 2018. godine.
Nakon upoznavanja prošlosti tog vrijednog ranobaroknog oltara, euharistijsko je slavlje predvodio biskup Josip Mrzljak u koncelebraciji sa svećenicima hodočasnicima.

Mons. Mrzljak je u svojoj propovijedi govorio o putu. Onom kojim su prolazili svi zajedno kao hodočasnici Marijinog puta, ali i o životnom putu. Oba puta imaju mnogo toga zajedničkoga.

- Kako bi se uspjeli popesti na ovo brdo trebali smo slijediti neke znakove i putokaze. To nas neodoljivo podsjeća na naš životni hod. I na tom putovanju imamo različite putokaze koji nam govore kojim putem trebamo ići.  Krštenjem smo krenuli putem svetosti i zato vjerujem da nam je ova pobožnost Marijina puta itekako učvrstila našu vjeru i putokaze koje treba slijediti - poručio je u homiliji biskup Josip Mrzljak.

Radi spriječenosti domaćeg župnika Josipa Jagarčeca, ovogodišnji domaćin bio je domaći sin mons. Nedjeljko Pintarić, direktor Dijecezanskog muzeja i Riznice zagrebačke katedrale koji je s  hodočasnicima podijelio svoje bogato znanje o kapeli svetoga Volfganga, ali i drugim znamenitostima svoga rodnog kraja.
Pobožnost Marijina puta, jedinstven u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, obnovili su župljani Župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku zajedno s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom 2008. godine. Petnaest postaja Marijina puta obnavljane su od 2008. do 2015. godine. Glavni oltar obnovljene kapele sv. Volfganga, regensburškog biskupa i zaštitnika Bavarske, postavljen nakon višegodišnje obnove, rijedak je primjerak ranobaroknog oltara visoke kvalitete, kojeg povjesničari umjetnosti uvrštavaju među najvrednije oltare hrvatske sakralne baštine ranoga baroka.

Komentari