Martinčević o mjerama pomoći industriji na sjeveru Hrvatske

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 23.02.2012. 15:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Mjere Ministarstva gospodarstva namijenjene sektoru tekstilne, odjevne i kožne industrije, s primjenom ključnih mjera na sektore prerade drva i proizvodnje namještaja, a koje bi mogle značajno pomoći tradicionalnom industrijskom bazenu sjeverozapadne Hrvatske, detaljnije je danas prezentirala saborska zastupnica HNS-a  i zamjenica gradonačelnika Varaždina Natalija Martinčević.

Na konferenciji za novinare podsjetila je kako je pad investicija u posljednje tri godine iznosio 30 posto, što je jasno ukazivalo na  nužnost potpune promjene smjera gospodarske politike.

- Program Ministarstva gospodarstva kroz ovaj proračun iznosi opsežan plan za brz i učinkovit oporavak gospodarstva s cijelim nizom mjera za povećanje konkurentnosti, kao osnovnog problema hrvatskog gospodarstva. Uz to uključuje i sustavni pristup privlačenju i poticanju investicija, učinkovito korištenje sredstava pretpristupne pomoći i strukturnih instrumenata kohezijske politike EU - kazala je Martiničević.

Osvrnula se i na prijedlog Proračuna za 2012. godinu naznačivši kako je isti po prvi put u povijesti hrvatske države bilježi i realni i nominalni pad.

- Vlada je s ovim proračunom imala vrlo zahtjevan zadatak s jedne strane uspostaviti fiskalnu ravnotežu i zapravo dovesti fiskalni sustav u realne okvire, a s druge strane otvoriti prostor i stvoriti preduvjete za gospodarski rast - rekla je Martinčević.

Naznačila je kako skup navedenih mjera ima efekt 4 do 5 milijardi kuna izravno u gospodarstvo.

Kao direktnu pomoć poduzetnicima i obrtnicima izdvojila je ne obavezu upisivanja u registar obveznika do iznosa od 230 tisuća kuna umjesto dosadašnjih 85 tisuća kn čime im znatno pojeftinjuje poslovanje.

Osvrnula se i na već uspješno realizirane projekte poput programa javno privatnog partnerstva te uvođenju besplatnog prijevoza za sve srednjoškolce u Hrvatskoj.

Pritom je za JPP naznačila kako može dati zamah posrnulim građevinskim tvrtkama, spriječiti njihovo daljnje propadanje i otpuštanje radnika, ali je važan i za cijeli niz industrija i djelatnosti koje se vežu uz gradnju i obnovu.

Komentari