Martinčević: Svi moramo sjesti i pronaći najbolje rješenje za bale u Brezju

Objavljeno: 26.06.2014. 11:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Saborska zastupnica Natalija Martinčević uputila je poziv za sastanak gradonačelniku Goranu Habušu, županu Predragu Štromaru, ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću te direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenu Mulleru kako bi svi zajedno sjeli i pronašli najbolje rješenje za gorući varaždinski problem, sto tisuća tona baliranog smeća u Brezju.

Na konferenciji za novinare u Hotelu „Varaždin“, saborska zastupnica Natalija Martinčević obavijestila je medije o sastanku kojeg je sazvala za 3. srpnja u Gradskoj vijećnici. Prema njenim riječima, ovo je pozitivna inicijativa jer se treba riješiti ekološka bomba koja je prijetnja zdravlju Varaždinaca, a povlači i moguće nove tužbe prema Gradu Varaždinu.

Danas sam službeno uputila poziv ministru Zmajloviću, županu Štromaru, gradonačelniku Habušu i direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenu Mulleru da sjednemo u Gradsku vijećnicu i svi zajedno pronađemo najbolje rješenje za bale u Brezju. Na ulazu u naš grad stoji 130 tisuća tona smeća koje ozbiljno ugrožava zdravlje naših sugrađana, za koje se ne zna niti hoće li se riješiti, niti kada, niti po kojoj cijeni. Ova situacija za naše Varaždince u potpunosti nije prihvatljiva – istaknula je Natalija Martinčević i dodala kako je rješavanje smeća zapelo, vrtimo se u krug, a problem se ne rješava.

Varaždinsko smeće, prema mišljenju Martinčević, velik je ekološki problem ne samo Varaždina i Varaždinske županije, već i cijele Hrvatske jer je to trenutno najveća ekološka bomba u našoj zemlji.

S obzirom na to da Koncesija još uvijek nije potpisana, a Ministarstvo je odbilo sufinancirati zbrinjavanje bala ukoliko se Koncesija potpiše te pokreće upravni spor zbog poništavanja međunarodnog natječaja kojeg je raspisalo, rješenje smeća se produljuje još za jednu do tri godine, što je prema Martinčević neprihvatljivo.

– Mi ne možemo čekati da se riješi upravni spor između Ministarstva i Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a ne možemo si ni priuštiti da Zajednica ponuditelja tuži Grad zbog ne poštivanja Koncesije. Ponavljam, pozivam sve da zajedno sjednemo i pronađemo najbolje rješenje kako najveći teret ne bi pao na leđa naših sugrađana – naglasila je Martinčević.

Prema njenim informacijama, Ministarstvo ne želi sufinancirati zbrinjavanje bala u Brezju kroz Koncesiju jer postoje ozbiljne zakonske prepreke.

Ministarstvo ima ozbiljnu zakonsku prepreku da to sufinancira jer je gradonačelnik Habuš raspisao natječaj koji zapravo Ministarstvo ne može sufinancirati. Netko za to mora snositi punu odgovornost, ali ovaj problem treba što prije riješiti – istaknula je saborska zastupnica.

Upozorila je i na moguće tužbe Biotehnološkog parka prema Gradu Varaždinu. – Osim financijske prijetnje preko računa našim sugrađanima, postoji i prijetnja tužbe Biotehnološkog parka. Bale se nalaze na njihovom zemljištu, a istekli su svi rokovi prema kojima su se bale morale maknuti i zemljište vratiti Biotehnološkom parku – rekla je Martinčević.

Komentari