Slavljenje sv. Martina biskupa, „Martinje“ upisano je u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Naime, kulturno dobro postalo je zahvaljujući Kulturnom centru sv. Martin - Hrvatska i Gradu Dugo Selo kao predlagateljima, a nositelji su hrvatska mjesta i gradovi članovi Kulturnog centra sv. Martin - Hrvatska.

Između dvadesetak nositelja je i Općina Martijanec, Župa sv. Martina Biskupa, u kojoj se intenzivno promiče i čuva tradicija slavljenja sv. Martina biskupa. Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska čestitao je svim svojim suradnicima na podršci i suradnji u očuvanju ove tradicije. - Nadamo se da će zapis Martinja u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine pridonijeti još boljem povezivanju martinskih mjesta i čuvanju svetomartinske baštine te njezinom još snažnijem promicanju u kontekstu europskoga kulturnog itinerera Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost – ističu iz Centra.

- Martijanec poštuje svoju tradiciju i paralelno s velikim iskorakom u suvremeno vrijeme i budućnost, njegujemo i svoju prošlost. Bez jakog kulturnog identiteta i štovanja baštine, ne može se kvalitetno i samouvjereno ići naprijed - ističe načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.

Komentari

04.04.2019. 13:29h Zadnja izmjena: 04.04.2019. 13:30