19,5 milijuna kuna

MARUŠEVEC Općinsko vijeće podržalo razvojni Proračun za 2020. godinu

Objavljeno: 24.12.2019. 16:14

Zadnja izmjena: 24.12.2019. 16:15

Na sjednicama Općinskog vijeća održanih ovog mjeseca usvojeni su proračun Općine Maruševec za 2020. godinu u iznosu 19.500.000,00 kuna, projekcije za 2021. i 2022. godinu koje iznose 20,1 milijun, odnosno 20,5 milijuna kuna i rebalans proračuna za 2019. godinu.

U obrazloženju proračuna za iduću godinu načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo je kako ovogodišnji proračun obuhvaća sve značajne gospodarske, komunalne i socijalne aspekte. - Vrijednost ulaganja u Općini Maruševec iz godine u godinu raste, pa je proračun i za iduću godinu na tom tragu. Proračun za 2020. godinu realan je i ostvariv, temeljen na potrebama građana što je jamstvo za daljnji cjelokupni razvoj Općine Maruševec na kojemu radimo u kontinuitetu - rekao je prilikom predlaganja proračuna načelnik Šprem.

- Proračun je definirao i našu kapitalnu investiciju Kulturni centar Maruševec za kojeg je dovršena projektna dokumentacija, sve potrebne dozvole su ishodovane te će od iduće godine biti spreman za prijavu. Očekujemo od države natječaje na koje ćemo moći projekt prijaviti i osigurati veći dio iznosa investicije - istaknuo je načelnik. Uz Kulturni centar, Šprem naglašava kako su u proračunu osigurana sredstva i za Stambenu zonu Donje Ladanje, za rekonstrukciju i modernizaciju građevinskih objekata i prometnica, adaptaciju i sanaciju kulturnih objekata te nastavak uređenja groblja u Druškovcu.

Zamjenik načelnika Mario Klapša najavio je novitet u proračunu, odnosno sredstva namijenjena za bespovratne potpore za malo i srednje poduzetništvo i poljoprivredni sektor, ali i za razvoj turističkog sektora. - U skladu s potrebama naših građana i poduzetnika, po prvi puta Općina Maruševec kreće s programom poticanja konkurentnosti gospodarskog sektora kroz izravne potpore za nova ulaganja na području Općine. Potpore će biti dodijeljene poduzetnicima za pokretanje poslovanja, zapošljavanje ali i povećanje konkurentnosti kroz ulaganje u modernizaciju opreme i pripremanje projektne dokumentacije za prijavu za bespovratna sredstva institucija. Fizičke i pravne osobe u poljoprivredi moći će dodijeljenim Općinskim sredstvima povećati stočni fond, povećati konkurentnost poljoprivrednog gospodarstva u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i pripremiti projektnu dokumentaciju za prijavu za bespovratna sredstva institucija. U cilju pružanja podrške razvoju sektora turizma na našem području, Općina Maruševec sredstva će dodijeliti za izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda, kao i za sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama - kazao je zamjenik načelnika Mario Klapša.

Razvojni proračun Općine Maruševec za 2020. godinu, kao i Program javnih potreba u društvenim i srodnim djelatnostima podržale su sve političke opcije, prisutni vijećnici SDP-a, HNS-a, HSS-a, HDZ-a kao i nezavisni vijećnici. Protiv je bio jedino predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar.

Više informacija o Proračunu za 2020. godinu pročitajte na stranicama Općine Maruševec

Komentari