projekti općine maruševec

Općinska vlast iz Maruševca: ''Kriza nije ugrozila nastavak realizacije projekata''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.05.2020. 08:47

Zadnja izmjena: 07.05.2020. 08:47

Foto: Dino Možek

Zbog aktualne situacije s koronavirusom, ove godine nije održana Svečana sjednica Općinskog vijeća ni Dani Općine Maruševcu, no kako poručuje općinska vlast, kriza ipak nije ugrozila nastavak realizacije zacrtanih projekata.

Kako nam je rekao načelnik Damir Šprem, prošlu je godinu Općina Maruševec završila s viškom proračuna od 3,5 milijuna kuna, a ta su sredstva između ostalog predviđena za kanalizaciju, oborinsku odvodnju te asfaltiranje prometnice u naselju Selnik. Kada su u pitanju realizirani projekti, u suradnji s HEP-om Općina je prošle godine napravila rekonstrukciju tri kilometara niskonaponske mreže, a krajem prošle godine postavljena je trafostanica koja je preduvjet za priključenje Kulturnog centra Maruševec. - Napravljena je priprema za rekonstrukciju niskonaponske mreže u Jurketincu u iznosu od 400 tisuća kuna te u Gredi i Selniku za oko 500 tisuća kuna. Rekonstrukcija je započela prije dvadesetak dana - objašnjava načelnik Šprem te dodaje kako Općina planira vlastitim sredstvima urediti odvodnju i pješačku stazu u naselju Čalinec.

''Strateški zaokret u odnosu na prošle godine''

Prema riječima zamjenika Marija Klapše, Općina Maruševec se u zadnje tri godine posvetila pripremi i prijavi projekata za sredstva iz Europske unije i resornih ministarstava. Kako je rekao, na taj je način napravljen strateški zaokret u odnosu na prošle godine, a rezultati su značajna ušteda proračunskih sredstava i ubrzani razvoj općine. Dokaz tome su 33 projekta u vrijednosti od preko 19 milijuna kuna, što pripremljenih, što realiziranih u zadnjih tri godine.- Kad govorimo o infrastrukturi, s tim smo sredstvima obnovili društvene domove u Cerju Nebojse i Maruševcu, a pripremili smo i prijavili projekt obnove Društvenog doma u Druškovcu - govori Klapša i dodaje kako su prijavljeni kapitalni projekti rekonstrukcije ceste kod Osnovne škole u Čalincu, ali i modernizacija javne rasvjete te rekonstrukcija i energetska obnova sportskog objekta javne i društvene namjene u Donjem Ladanju. Ta dva projekta resorna ministarstva će podržati s preko 280 tisuća kuna. U isto vrijeme, na 11 lokacija se postavlja WiFi oprema financirana od strane Europske komisije kroz inicijativu WiFi4EU.

Mjere za poticanje gospodarstva

Općinskim sredstvima uređeni su domovi u Bikovcu i Novakima, gdje je na igralište postavljena energetski učinkovita LED rasvjeta, a osvijetljeno je i nogometno igralište u Jurketincu. Osim na igrališta, energetski učinkovita LED javna rasvjeta dosad je postavljena na oko 750 betonskih stupova, a do kraja godine svijetlit će i na preko tisuću stupova. Uz to, s još sedam jedinica lokalne samouprave Općina Maruševec je pripremila projekt širokopojasnog interneta u vrijednosti od 116 milijuna kuna, koji je prijavljen Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Općina Maruševec je ove godine prvi puta raspisala program za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede, a kako najavljuju, taj će natječaj ponoviti do kraja godine. Uz to, priprema se i natječaj za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kroz bespovratne općinske potpore od 30 tisuća kuna za kupnju nekretnine. Kako poručuju općinske vlasti, tijekom korona krize povećali su sufinanciranje dječjih vrtića, a Općina će do kraja školske godine podmoriti i troškove učiteljica koje rade u produženom boravku. -Što se poduzetnika tiče, oslobođeni su od komunalne naknade oni koji nisu smjeli raditi uopće, a onima koji su radili smanjenim kapacitetom naknada je umanjena za 50 posto - rekao je načelnik.

Što se ostalih planova tiče, do kraja godine planira se uređenje svih dječjih igrališta na području općine, a općinsko vodstvo je zadovoljno s iskazanim interesom investitora za Poduzetničku zonu Selnik te kontinuitetom aktivnosti za dva važna projekta - Kulturnom centru Maruševec i Stambenoj zoni Ladanje.

 

Komentari