Masne naslage oko trbuha opasne kao i svakodnevno pušenje

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 17.05.2011. 08:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Oblik tijela zdravstvena je mapa, kažu istraživači, koji kao najrizičniju skupinu izdvajaju ljude oblika “jabuke”

Američki znanstvenici su, istražujući grupu od gotovo 16.000 pacijenata s koronarnom bolesti, otkrili da sloj masnoće oko trbuha može biti opasan jednako kao pušenje kutije cigareta na dan ili kao jako visok kolesterol.

Problemi sa srcem i arterijama nisu, zaključuje se u studiji, povezani samo s količinom masnoće nego i s mjestom na kojem se ta masnoća nalazi. Prethodna su istraživanja pokazala da su žene koje imaju “figuru jabuke”, dakle masnoću oko struka, izloženije riziku nego žene one kruškolike figure, masnoća kojih se skuplja na bokovima.

Znanstvenici na klinici Mayo u Minnesoti, provodeći istraživanja na uzorku od 15.923 bolesnika s koronarnom bolesti, zaključili su da je rizik od smrti kod pacijenata s masnoćom oko struka dvaput veći. Dr. Francisco Lopez-Jimenez objašnjava da je masnoća oko struka metabolički aktivnija. – Tako se povisuje kolesterol, krvni tlak i šećer u krvi – kaže.

– Međutim, ljudi kod kojih se nakupljaju masnoće na drugim dijelovima tijela, posebno na nogama i stražnjici, ne pokazuju povećani rizik – kaže Lopez-Jimenez. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of American College of Cardiology.


Komentari