dvogodišnji projekt „Sports Formula“

Matematika i sport? Druga gimnazija Varaždin kaže da!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.02.2018. 17:36

Zadnja izmjena: 20.02.2018. 17:36

Druga gimnazija Varaždin je u tjednu od 5. do 9. veljače 2018. ugostila strane učenike i nastavnike u sklopu dvogodišnjeg projekta „Sports Formula“ sufinanciranog od strane Europske komisije. Realizacija projekta vrijednog 102.950 eura započela je 2016., a završava u kolovozu 2018.

Uz Drugu gimnaziju Varaždin sudjeluju i Zespol Szkol Elektronicznych i Licealnych iz Poljske, Liceo Scientifico Edoardo Amaldi iz Italije, LEGTA Xavier Bernard iz Francuske te Jelgavas 4.vidusskola iz Latvije, koja je ujedno i koordinator projekta.

Cilj projekta „Sports Formula“ je osvijestiti matematičke, fizikalne i biološke koncepte samog sporta te potaknuti i povećati učeničku motivaciju za učenjem prirodnih znanosti. Istraživanje provedeno u školama sudionicama projekta upozorilo je na problem povezivanja prirodoslovnih znanosti koje se uče u školama sa svakodnevnim životom. Naime, učenici i sami naglašavaju kako se u samoj nastavi, posebice nastavi matematike, poprilično rijetko rješavaju zadaci koji modeliraju neke svakodnevne situacije.

Sport i prirodne znanosti, naročito matematika, na prvu loptu ne idu zajedno. No statistička učinkovitost igrača ili vjerojatnost pobjede nekog sportaša ili ekipe samo su neki od primjera koji ukazuju na matematički model. Učenici i nastavnici stoga u sklopu projekta izrađuju dvije elektroničke knjige, jednu za učenike, a drugu za nastavnike, u kojima obrađuju matematičke, fizičke i biološke procese u sportu te osmišljavaju kreativne zadatke. Knjige će se objaviti po završetku projekta.

Tjedan mobilnosti u Drugoj gimnaziji Varaždin proveden je u vedrom, aktivnom i poučnom duhu. Učenici i nastavnici sudjelovali su u brojnim edukativnim radionicama, radili na elektroničkoj knjizi, raspravljali o dosadašnjim rezultatima te planirali buduće projektne aktivnosti. Također su posjetili Zagreb gdje su nakon obilaska središta grada uz stručno vodstvo posjetili i izložbu „Tesla - Mind from the Future“ te testirali svoje kognitivne sposobnosti u Escape Roomu. Sljedeća, ujedno posljednja mobilnost učenika i transnacionalni sastanak, predviđeni su potkraj travnja u Francuskoj.

Komentari