Matične stanice pomažu oporavku nakon srčanog udara

Objavljeno: 14.02.2012. 16:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Matične stanice prikupljene iz stanica srca samog pacijenta mogu se koristiti za liječenje srca nakon srčanog udara, smatraju američki liječnici. Te stanice imaju sposobnost da se pretvore u bilo koju drugu stanicu u ljudskom tijelu, zbog čega liječnici diljem svijeta eksperimentiraju na matičnim stanicama, piše Index

Srčani udar događa se kad srcu nedostaje kisika, npr. kad postoji ugrušak koji onemogućava dotok krvi do srca. U procesu zarastanja srca mrtvo tkivo zamjenjuje  se ožiljkom koji ne kuca kao mišići srca, stoga se smanjuje sposobnost srčanih mišića da pumpaju krv u tijelo.

Liječnici diljem svijeta traže načine da regeneriraju srce na način da zamijene ožiljak koji ostaje nakon srčanog udara zdravim mišićima srca koji su imaju sposobnost pulsiranja.

U jednoj seriji eksperimenata mjesec dana nakon srčanog udara liječnici su pacijentima u vratnu žilu umetnuli cjevčicu. Žilom su stigli do srca odakle su izvadili matične stanice u količini ekvivalentnoj pola grožđice.

Nakon uzgoja stanica u laboratoriju, matične stanice su vraćene u srčane arterije. Oštećeno područje srca koje je iznosilo otprilike 24 posto u roku od 6 mjeseci nakon tretiranja matičnim stanicama oštećeno područje smanjilo se na 16 posto. U roku od godinu dana ožiljak se smanjio na 12 posto.

Međutim, čak ni nakon tretiranja srca matičnim stanicama, sposobnost pumpanja srca nije se vratila na razinu prije srčanog udara.

Komentari