MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Foto - Međimurje svečano obilježilo 26. godina od "Oluje"

Objavljeno: 04.08.2021. 18:58

Zadnja izmjena: 04.08.2021. 19:08

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Međimurje je svečano obilježilo 26. godina od pobjedničke vojno – redarstvene akcije „Oluja“.

Prije točno 26 godina Hrvatska vojska i hrvatski redarstvenici oslobodili su okupirane dijelove Republike Hrvatske u pobjedničkoj i oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“, a Međimurci Eduard Baltić i Florijan Novak bili su među ponosnim hrvatskim braniteljima koji su podigli hrvatski stijeg na Kninskog tvrđavi tog povijesnog 5. kolovoza 1995. godine.

Prisjećajući se branitelja i njihove hrabrosti, koji su svoje živote položili na oltar domovine, izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su zajednički vijenac kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

Obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja pridružili su se članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Ivicom Baksom, gradonačelnik Grada Mursko Središće, načelnici međimurskih općina, predstavnici Policijske uprave Međimurske, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranka Čakovec koji su zapalili svijeće i odali počast svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima žrtvama Domovinskog rata.

Župan Matija Posavec je u svom obraćanju kod Spomen obilježja i ovog puta podsjetio na teške, ali ponosne dane u kojima je oslobođen hrvatski teritorij i postavljeni temelji za stvaranje moderne hrvatske države.

- Taj dan nas je naučio da nijedna prepreka nije nesavladiva ako u nama postoji dovoljno vjere, svijesti da činimo ispravnu stvar, da koračamo dobrim putem, putem istine, nade, putem koji nas vodi srce i dobrota. Taj put devedesetih su utrli hrvatski branitelji,  mnogi su preživjeli, mnogi osjetili posljedice, mnogi su ostali invalidi, a mnogi nisu više s nama. Sjećanje na njih predstavlja neizbrisiv trag naše novije povijesti. Zato Oluja nije samo veličanstvena akcija po svojoj doktrini, planu i realizaciji. Oluja je simbol pobjede i jedinstva jednog naroda, rekao je župan Posavec.

 - Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u strahu, izbjeglištvu, napada na gradove, propalih mirovnih pregovora nama nije ništa drugo preostalo nego vlastitom oružanom snagom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro započeli smo s Operacijom „Oluja“ s kojom smo vratili okupirani hrvatski prostor. Tisuće hrvatskih vojnika i branitelja to hrabro jutro krenulo je u borbu za oslobođenje okupiranog teritorija. Mnogi naši suborci učestvovali su u vojnoj operaciji iako svjesni da se mnogi neće i vratiti, ali išli su riskirati život za domovinu, rekao je brigadir Dragutin Remenar, sudionik vojno-redarstvene akcije „Oluja“ i predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne u svom govoru.

Molitvu za sve sudionike Domovinskog rata predvodio je fra Ivan Crnković,

Komentari