međimurska županija

Međimurska županija bogatija za još jedan centar izvrsnosti - evo o čemu se radi

Objavljeno: 20.12.2021. 09:06

Zadnja izmjena: 20.12.2021. 09:06

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec je za svoje učenike pokrenula Centar izvrsnosti iz umjetničkog područja Međimurske županije s ciljem da potakne umjetničko izražavanje darovitih učenika.

Ovo je već drugi centar izvrsnosti koji je pokrenula čakovečka Gimnazija. Naime, prije dvije godine s radom je započeo Centar izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike Međimurske županije koji svake subote okuplja stotinjak učenika. Pokazala se potreba i za osnivanjem Centra izvrsnosti iz umjetničkoga područja Međimurske županije s obzirom na to da je nužno voditi računa o područno specifičnoj darovitosti. Centar obuhvaća sljedeća područja: dramsko-scensko stvaralaštvo, likovnu umjetnost i stvaralaštvo, nove medije i umjetnost te stvaralačko pisanje.

S radom su već započeli te za sada okupljaju četrdesetak učenika. Veliku podršku pruža im ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka-Ovčar koju veseli odlična energija djelatnika i učenika škole, a podršku Centru izvrsnosti u umjetničkom području dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec od samog predstavljanja ideje. 

-Drago mi je što u Gimnaziji otvaramo još jedan centar izvrsnosti koji je po mnogočemu jedinstven projekt u Hrvatskoj. Naši daroviti, visoko motivirani mladi ljudi imaju priliku razvijati svoje potencijale uz pomoć stručnjaka te im želim mnogo kreativnosti i novih ideja koje će im pomoći u procesu izgradnje i samoostvarenja, ali i pozicionirati Gimnaziju i naš obrazovni sustav još više na karti Hrvatske - rekao je župan Posavec.

Rad Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja pozdravila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividni koja je prilikom svečanosti otvorenja istaknula da svaka izložba, koncert ili bilo koja kreativna aktivnost naših mladih otvara nove horizonte starijim generacijama. Svečanosti je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, a okupljenima se obratila i višestruko nagrađivana učenica Ema Bilaver koja je i sama polaznica Centra izvrsnosti iz umjetničkog područja. Poseban gost svečanosti bio je poznati međimurski bariton Armando Puklavec koji je za polaznike Centra održao predavanje i radionicu naslovljenu "O glasu i njegovoj upotrebi". 

Komentari