međimurska županija

Međimurska županija obilježila 357. godina od smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Objavljeno: 19.11.2021. 19:23

Zadnja izmjena: 19.11.2021. 19:23

U čast Nikoli VII. Zrinskom u Međimurskoj su županiji kod spomenika u Gornjem Kuršancu i Čakovcu položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Nedelišće, Vijeća mjesnog odbora Kuršanec, Zrinske garde Čakovec, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i Družbe "Braća hrvatskog zmaja", položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika u Gornjem Kuršancu i Čakovcu njemu u čast. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom u Gornjem Kuršancu, a završeno je kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec tom je prilikom podsjetio na značaj 18. studenoga za hrvatsku povijest. Naime, tog je datuma 1664. godine poginuo Nikola Zrinski Čakovečki, a 327 godina kasnije slomljena je herojska obrana grada Vukovara. Uputio je pohvale članovima Zrinske garde Čakovec na aktivnih 20 godina rada i očuvanja baštine Zrinskih.

Inače, Nikola VII. Zrinski, poznatiji kao Nikola Zrinski Čakovečki, rođen je 3. svibnja 1620. u Čakovcu. Proslavio se u više borba s Osmanlijama, bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. Imao je velik ugled diljem Europe, a njegovo djelo Jadranskog mora sirena, u kojem je slavio smrt pradjeda Nikole IV. Zrinskog, mađarski povjesničari književnosti ocjenjuju jednim od najboljih književnih djela mađarske barokne književnosti. 

Komentari