MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Međimurska županija obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno: 25.11.2021. 13:38

Zadnja izmjena: 25.11.2021. 13:38

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog nakon što su 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili taj dan kao Međunarodni dan sprječavanja nasilja nad ženama.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ravnateljstvo policije MUP-a i PU međimurska, uz podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te u suradnji s Vijećem za prevenciju Međimurske županije organiziran je okrugli stol na temu "Nužni koraci u prevenciji nasilja prema ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici".

Tom prigodom, održana je predstava "Abused" u režiji profesorice Petre Radin, a izvele su je Hana Hegedušić, Iva Šimić i Petra Teđak uz glazbenu pratnju violončelistice Ane Rucner i  scensku instalaciju akademske umjetnice Nikoline Ivezić, koja je tom prilikom odala počast 32 preminulim žena, žrtvama svojih partnera.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić rekla je kako nasilje u obitelji, seksualno nasilje, ali i trgovina ljudima predstavljaju najgore vrste oblika nasilja nad ženama. - Romkinje su izložene diskriminaciji i stigmatizaciji, a samim time i socijalnoj isključenosti. Nedostatno formalno obrazovanje uzrok je njihove ekonomske ovisnosti zbog čega gotovo i nemaju mogućnosti preživljavanja izvan svoje obitelji. Nažalost, o samom nasilju nad ženama vrlo teško govore, jer smatraju to svojom sramotom, a istovremeno su svjesne posljedica za djecu, no osjećaju bespomoć i nemoć, a zbog straha od ponovnog nasilja, većina Romkinja ne poduzima ništa - rekla je.

Povezivanje nadležnih institucija i uključivanje civilnog društva u rješavanje ovog problema, jedan je od načina koji može doprinijeti smanjenju nasilja. Osnaživanje i emancipacija žena i pružanje podrške za ravnopravno sudjelovanje u obiteljskom i društvenom životu, svakako će doprinijeti razvoju novih sustava vrijednosti koje će se moći prenositi na buduće naraštaje, zaključila je pročelnica.

Komentari