Danas se u 19 sati u skupštinskoj dvorani Županijske palače obilježava 23. Međunarodna noć šišmiša. Posjetitelji će tako moći upoznati, vidjeti i doživjeti jedinstvene leteće sisavce kroz predavanje, radionice, kviz ali i potragom za šišmiša.

Noć šišimiša se obilježava s ciljem prenošenja znanja o ovim sisavcima, njihovom načinu života, navikama i potrebama te važnoj ulozi u ekosustavima, kao i o potrebi njihova očuvanja i zaštite.

Obilježavanje 23. Međunarodne noći šimiša organizira javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije u suradnji s Udrugom za zaštitu šimiša 'Tragus'.

U Hrvatskoj postoji 35 vrsta šišmiša i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Manja kolonija iz roda Plecotus (dugoušani) zabilježena je u Župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu u sklopu monitoringa koji je u srpnju ove godine provela Mirna Mazija.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine u sklopu Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša. Šišmiši su važan dio svjetskog ekosustava budući da su bitna karika u oprašivanju biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca te predstavljaju indikator zdravlja okoliša

Komentari

12.09.2019. 14:46h Zadnja izmjena: 12.09.2019. 14:49