općina martijanec

Međunarodni tim istraživača nastavlja radove na 'Gamuli' kod Martijanca

Objavljeno: 06.06.2022. 08:57

Na području Općina Martijanec nedavno su započela probna geofizička istraživanja arheološkog krajolika starijega željeznog doba (800. - 450. g. pr. Kr.).

Gigantske prapovijesne grobnice su samo najistaknutiji i danas najvidljiviji dijelovi lokaliteta halštatskog razdoblja, a radove na jednom od najznačajnijih očuvanih kulturnih krajolika te vrste u Europi provoditi će tijekom 2022. ekipa svjetski renomiranih stručnjaka za nedestruktivna snimanja arheoloških struktura ispod površine zemlje iz Berlina i Brna. 

Uz pomoć osjetljive i trenutno tehnološki najnaprednije opreme, poput geomagnetskih, geoelektričkih ili georadarskih mjerenja, bez zadiranja u zemlju, odašiljanjem i očitavanjima signala saznajemo veliku količinu informacija o našem vrijednom arheološkom nasljeđu.

Međunarodnu ekipu arheologa i geofizičara je tijekom probnih geofizičkih istraživanja posjetio načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ. Tom prilikom, istraživački tim je upoznao načelnika s osnovnim principima i ciljevima planiranih istraživanja.

Značaj ovogodišnjeg projekta prepoznalo je i financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija RH te Općine Martijanec i Jalžabet, dok je glavni nositelj projekta Institut za arheologiju iz Zagreba. Početkom 2022. izvedeno je nekoliko probnih geofizičkih mjerenja na području južno od rijeke Drave koja će omogućiti znatno preciznija mjerenja nakon žetve tijekom ljeta te nastavak istraživanja u jesen 2022.godine.

Komentari