Mini Garestin nova turistička atrakcija grada?

Objavljeno: 22.04.2011. 08:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Varaždin bi mogao dobiti svoju minijaturnu verziju na 19 tisuća kvadratnih metara, koja bi pokrila jedan od gradskih parkova, a gradili bi je – varaždinski učenici.

Prostrana maketa Varaždina, svih njegovih ulica i znamenitosti, te okolnih gradova mogla bi postati jedna od novih turističkih atrakcija, ne samo u našem gradu već i u cijeloj regiji.

Po uzoru na MiniMond u Frankfurtu, varaždinska turistička agencija Grandtours i gospođa Vlasta Selec pokrenuli su inicijativu za izgradnju makete grada Varaždina u omjeru 1:25.000, koja bi se kontinuirano dograđivala i proširivala, a „mali“ Varaždin gradili bi – učenici na praksi.

- Naziv projekta je „Mini Garestin – Guliverova putovanja“. Varaždin je izgorio 1776. godine, a zapalio ga je dječak pušeći lulu. Ovo je sad prilika da 225 godina kasnije djeca izgrade novi Varaždin, u kojem bi svi Varaždinci bili veliki poput Gulivera na svojim putovanjima – rekla je za eVarazdin.hr Vlasta Selec, jedna od idejnih začetnica projekta.

Ideja je naišla na plodno tlo, i već ima podršku srednjih škola i nekih gradskih institucija. Želja inicijatora je da se u projekt uključi i Grad Varaždin, koji bi trebao osigurati mjesto za novu turističku atrakciju, lako dostupnu turistima, kako pješice iz centra tako i organiziranim prijevozom za ekskurzije.

- Idealno mjesto za ovaj projekt bio bi na prostoru u blizini gradskog groblja i parka Pape Ivana Pavla II. Tamo su škole, a uz još jednu gradsku znamenitost, Hallerovo groblje,  osiguran je i veliki parkirališni prostor za posjete ekskurzija – zamišlja Selec mjesto za Mini Garestin.

Selec napominje kako projekt u konačnici nije skup. Maketu bi na praksi izrađivali učenici srednjih strukovnih škola, koje se nalaze u blizini parka. Materijal za izgradnju „malog“ Varaždina osigurao bi se od sponzora, proizvođača građevinskog materijala. Za sve ostalo potrebno je nešto malo ulaganja, i mnogo volje i ljubavi za grad u kojem živimo.

Premda je projekt tek u povojima, već danas postoji jasna vizija njegovog razvoja, koji slijedi i želju varaždinskih turističkih djelatnika i institucija da Varaždin postane još značajnije središte u domeni „incoming turizma“.

Ovakav projekt zasigurno bi dodatno „podebljao“ ponudu koju Varaždin s ponosom može istaknuti, a samim time „podebljati“ i priljev od sektora koji Hrvatsku u ovim trenucima održava na životu.

Komentari