Ministar Jakovina: Tko dođe na varaždinski plac zna da kupuje zdravu, domaću hranu

galerija-images/certificiranje

Objavljeno: 25.04.2015. 11:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

Desetu - jubilarnu godinu zaredom, Gradska tržnica Varaždin provodi program certificiranja. tako je u subotu podijelila certifikate domaćim proizvođačima koji vlastite proizvode prodaju na Varaždinskome placu...

O potrebi kupovanja domaćeg i zdravog poljoprivrednog proizvoda najbolje govori činjenica da svake godine imamo sve više certificiranih proizvođača na varaždinskom placu, naglasio je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice.

- Iznimna mi je čast da mogu reći kako je Gradska tržnica u Varaždinu jedina u Hrvatskoj koja projekt Certificiranja provodi svih godina od samog početka. projekt provodimo preko Udruge Hrvatska tržnica. Naši domaći poljoprivredni proizvođači su okosnica ove naše prekrasne tržnice – naglasio je Ciglar dodavši kako će ove godine čak 68 vlasnika OPG-a dobiti certifikate.

Oduvijek su tržnice bile neraskidivo vezane uz dva najvažnija pojma koja obilježavaju gotovo cijeli prostor u kojem živimo – ruralno i urbano. Tržnica je čvorište interesa, a u prošlosti i preživljavanja  gradova i sela.

Ove godine Udruga Hrvatskih tržnica slavi svoj 15. rođendan i 10 godina projekta certificirane seljačke tržnice, podsjetio je u svojem obraćanju okupljene, Niko Pervan.

- Sve je počelo u Varaždinu s 14 proizvođača, a sada ih imate 68. Obišao sam čitavu Hrvatsku i Varaždin je za našu Udrugu, barem što se tiče certificiranja tržnica, glavni grad RH  – kazao je predstavnik Udruga Hrvatskih tržnica, poželjevši domaćinima da u nastavku projekta imaju još više uspjeha.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije krio zadovoljstvo što se nalazi u sredini koja dobro brine o svojim građanima.

- Kad vidim kakvu posjećenost ima varaždinski plac, uvjeren sam da Uprava tržnice i lokalna samouprava dobro rade svoj posao. Udruga Hrvatskih tržnica provodi odličan projekt u suradnji sa Savjetodavnom službom i lokalnom samoupravom. Svi koji dođu na varaždinsku tržnicu znaju da kupuju zdravu i kvalitetnu hranu od domaćih proizvođača – istaknuo je resorni ministar dodavši da je nužno poznavati sljedljivost od njive ili farme do stola za objed.

Inače, realizacijom ovog programa i razvojem tržničke djelatnosti povećat  će se ukupni obujam potrošnje domaćih poljoprivrednih proizvoda, što će imati izravan utjecaj za potrebom povećanja i vlastite poljoprivredne proizvodnje.

Na taj način utječe se na gospodarski razvoj i održivost ruralnog prostora ne samo u varaždinskom kraju.

Domaćini i gosti potom su krenuli u obilazak tržnice i certificiranih proizvođača na tržnici, a posjetitelji su se zabavljali uz nastup tamburaškog sastava Špancir i krijepili degustirajući proizvode u podrumu upravne zgrade Gradske tržnice.
{gallery}certificiranje{/gallery}

Komentari