općina bednja

Ministarstvo dodijelilo sredstva Općini Bednja za očuvanje bednjanskog govora

Objavljeno: 23.06.2022. 18:06

Zadnja izmjena: 23.06.2022. 18:06

Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je vrijednost bednjanskog govora, te važnost njegovog očuvanja i prenošenja na mlađe generacije dodijelivši Općini Bednja bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 kuna.

Naime, Općina Bednja i ove će godine provoditi edukativne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu. Zahvalivši Ministarstvu što je i ove godine prepoznalo vrijednost ovog programa, načelnik Damir Poljak rekao je kako bednjanski govor predstavlja važan dio nematerijalne kulturne baštine ovog kraja.

- S obzirom da je izvorni bednjanski govor sve ugroženiji, edukativnim radionicama za djecu želimo potaknuti njegovo očuvanje. Na ovaj način ulažemo u našu bogatu kulturu i tradiciju i prenosimo ju na buduće generacije. Naša Općina pridaje veliku važnost očuvanju kulture, tradicije i baštine, a kroz ove radionice za to želimo zainteresirati naše i najmlađe i poticati ih da njeguju kulturu i baštinu te ju nastave širiti među budućim generacijama - rekao je Poljak.

Inače, bednjanski govor ubraja se među najkompliciranije govore kajkavskog narječja, kako zbog bogatstva vokala, tako i zbog zanimljivih glasovnih promjena, a pošto se današnji razlikuje od prijašnjeg, Općina ovim radionicama želi spriječiti njegovo izumiranje.

Komentari