Ministarstvo financija odbilo žalbu, Stanoing pred stečajem

Objavljeno: 13.08.2014. 07:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Ministarstvo financija odbilo je žalbu Stanoinga na prvostupanjsko rješenje ministarstva od 4. srpnja, kojim je obustavljen postupak predstečajne nagodbe i najavljeno pokretanje stečajnog postupka.

Postupak predstečajne nagodbe obustavljen je nakon što je utvrđeno da Plan financijskog restrukturiranja nije prihvaćen na ročištu za glasovanje. Stanoing je podnio žalbu, navodeći kako Hypo Alpe Adria banka, jedan od vjerovnika, nije pravovremeno obavijestila da je svoje potraživanje tijekom lipnja ustupila društvu H-abduco, koje je na ročištu glasovalo protiv plana restrukturiranja. Ministarstvo je žalbu odbacilo kao neosnovanu.

U obrazloženju ovog rješenja navedeno je kako je iz zapisnika sastavljenog o svim važnim radnjama u tijeku postupka razvidno da je Hypo Alpe Adria banka na ročištu dostavila podnesak kojim je obavijestila nagodbeno vijeće da je svoju tražbinu ustupila društvu H-abduco, čime se H-abduco našao u pravnom položaju vjerovnika te je imao pravo glasovati na ročištu.

Također, budući da za Plan financijskog restrukturiranja nije glasovala potrebna većina vjerovnika, ministarstvo smatra kako je prvostupanjsko tijelo donijelo rješenje u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali Stanoing ima mogućnost pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu u Zagrebu.

Podsjetimo, postupak predstečajne nagodbe nad Stanoingom otvoren je 6. prosinca 2013. godine. U veljači ove godine održano je ročište za utvrđivanje tražbina, a ročište za glasovanje o Planu financijskog restrukturiranja održano je 4. srpnja.

Komentari