Mještani Brezničkog Huma kreirali europske politike u sklopu DOCPIE projekta

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 28.08.2015. 09:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Općina Breznički Hum

Mještani Brezničkog Huma, kao jedine hrvatske općine uključene u DOCPIE projekt, na konkretan su način u četvrtak navečer pokazali kako male sredine mogu sudjelovati u kreiranju europskih politika. Uz pomoć svoga Vatrogasnog društva i županijskoga Crvenog križa na savjetovanju su okupili šezdesetak starijih žitelja ove općine o kojima skrbe uz pomoć gerontodomaćica, te im priredili poučno predavanje kojime su im pojasnili nejasnoće vezane uz Europsku Uniju i hrvatsko članstvo u njoj.

U radu tribine su, uz načelnika općine Zorana Hegedića kao moderatora, sudjelovali  i ravnateljica Društva Crvenog križa varaždinske županije Nada Liber, stručnjak u izradi EU projekata iz Huma Luka Jakopčić, te voditeljica projekta Jelka Babić iz Litije u Sloveniji, čije je Društvo za razvoj podeželja LAZ vodeći partner projekta DOCPIE, odnosno Demokratske odgovornosti i građanskog sudjelovanja u Europi.

- Cilj je ovoga projekta među žiteljima zemalja sudionica definirati razinu svjesnosti o europskom identitetu i razumijevanju građanskih prava u Europskoj Uniji s fokusom na navođenju sudjelovanja u europskim izborima – objašnjava voditeljica projekta. Jelka Babić također ističe kako je neovisno o veličini općine i broju njenih žitelja za ovaj projekt odabran upravo Breznički Hum radi odlične i korektne suradnje tijekom prva dva već odrađena projekta.

- Zato smo još radosniji što smo partneri i u ovom projektu – naglašava gospođa Babić i dodaje kako su rezultati ove suradnje doista odlični pa će se temeljem toga prijaviti i na druge zajedničke projekte.

- Naši vatrogasci i Crveni križ brinu o našim žiteljima treće životne dobi na način da ih povremeno obilaze u njihovim kućama te im nastoje pomoći u njihovu svakodnevnom životu i poslu, pa smo ovaj naš dio sudjelovanja u projektu zamislili tako da pozovemo naše starije sugrađane te im predočimo konkretne mogućnosti kako s lokalne razine nešto progurati do europske razine, ali i mogućnosti kako da pojedine skupine građana utječu na europske politike – istaknuo je načelnik Hegedić.

Projekt Društva za razvoj podeželja LAZ iz Slovenije uključuje 15 organizacija iz 13 država, a osmišljen je tako da svaki partner samostalno odradi postavljeni zadatak. Tako će nakon susreta održanih u Mađarskoj, Njemačkoj i Grčkoj, te radionice i okruglog stola u Brezničkom Humu, uslijediti još dva susreta - u rujnu u Sloveniji te u mjesecu listopadu posljednji u Italiji.

Komentari