mjerenje jačine signala

Mještani Općine Bednja žalili se na slab radijski i televizijski signal- evo što kažu rezultati mjerenja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.09.2017. 18:52

Zadnja izmjena: 03.09.2017. 18:52

Temeljem pritužbi građana iz brojnih mjesta na području Općine Bednja zbog lošeg televizijskog i radijskog signala i nemogućnosti da prate programe HRTV-a i drugih televizijskih i radijskih kuća, ali i lokalnih radija, Općina je dopisom upućenim Odašiljačima i vezama zatražila mjerenje jačine signala u naseljima iz kojih je pristiglo najviše primjedbi mještana.

Velik dio žalbi odnosi se i na loš prijem signala ivanečkog Radija Sjeverni FM preko kojeg Općina Bednja plasira velik dio dnevnih i servisnih informacija namijenjenih građanima našega kraja te tematskih emisija s važnim informacijama, a koje do pojedinih naselja i slušatelja u njima uopće ne stižu ili je njihov prijem loš.

Mjerenje je izvršeno u srijedu, 30. kolovoza, na ukupno 13 točaka i to u naseljima Šaša,  Vrbno,  Vranojelje, Brezova Gora, Jamno,  Cvetlin (2 mjerne točke), Pleš,  Bednja (2 mjerne točke),  Benkovec,  Dubovečaki i Mali Gorenec.

Kako poručuju iz Općine, mjerenja su pokazala da je stanje na terenu loše. Na pojedinim dijelovima signal je vrlo slab, a najteže stanje je u nizinskim dijelovima Brezove Gore, gdje ga uopće nema. Vrlo loše stanje (velike smetnje) je i u Vranojelju, u centru Cvetlina, u Malom Gorencu, u Dubovečakima te u samom centru Bednje.

Kako bi građani na spomenutim područjima uopće mogli pratiti TV programe, većina ih je ugradila satelitske antene, ali ima i onih koji prijem signala pokušavaju popraviti s brojnim antenama po krovovima i pojačalima. Paradoks je što im, unatoč tomu što signala nemaju ili je krajnje loš, HRTV svakog mjeseca uredno šalje račun za plaćanje televizijske pristojbe, odnosno za uslugu koju im ne isporučuje, a koju su građani prisiljeni plaćati pod prijetnjom ovrha. 

Nakon što sljedeći tjedan stigne i pismeno izvješće Odašiljača i veza, Općina Bednja od mjerodavnih će službeno zatražiti da riješe ove probleme.S obzirom na to da se građani žale i na loše mobilne veze, rješenje toga problema aktualizirat će se s mobilnim operaterima.- rekli su za kraj iz Općine

Komentari