Izgradnja vodoopskrbne mreže

Mještani udaljenih zaseoka u Općini Bednja dobivaju pitku vodu

Objavljeno: 03.08.2016. 09:16

Zadnja izmjena: 03.08.2016. 13:43

Foto: Općina Bednja

Načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović obišao je u utorak, 2. kolovoza, radove na izgradnji vodoopskrbne mreže na području Brezove Gore,  a pridružili su mu se, među ostalima, saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i direktor Ivkoma Mladen Stanko.

Izgradnjom vodoopskrbne mreže omogućit će se mještanima naselja Ilijevci, Tičeki i Vuzmi na području Brezove Gore u Općini Bednja da napokon dobiju pitku vodu, što im je, kako su i sami rekli, dugogodišnja želja, ali prvenstveno i potreba.          

– Ljudi su se iz ovog kraja iseljavali zbog neriješene infrasturkture, kako zbog neizgrađenih cesta tako i zbog činjenice da nije bilo vodovodne mreže. No kad je završila prva faza izgradnje vodovoda, počeli su se vraćati u ovaj kraj, što me posebno veseli. – rekao je načelnik Mirko Bistrović.            

Ukupna vrijednost investicije, odnosno spomenute faze radova, iznosi oko 400.000 kuna. Investiciju zajednički financiraju Hrvatske vode i Ivkom. Projekt bi trebao biti realiziran do jeseni.

– Realizacija je započela još 2008. godine, a jedna faza završila je 2012. godine. Do sad je izgrađeno 6,5 kilometara vodoopskrbne mreže, a ova faza obuhvaća radove na izgradnji vodovoda u zaseocima Ilijevci, Tičeki i Vuzmi i Zagoranski. Ukupna vrijednost projekta, uključujući i ranije faze, iznosi oko dva milijuna kuna. – rekao je direktor Ivkoma Mladen Stanko.

Saborski zastupnik Milorad Batinić naglasio je kako će s pozicije saborskog zastupnika nastaviti zalaganje da država vodi kontinuiranu brigu o ruralnim i dislociranim krajevima kako bi se popravila demografska slika i kako ne bi potpuno nestali zaseoci poput ovih u Općini Bednja: – Loša demografska politika odradila je svoje. Ovaj projekt označava stvaranje preduvjeta da se građani počnu vraćati u ovaj prelijepi kraj.

Također, dogovoreni su i vodoopskrbni radovi u zaseoku Zagoranski. Međutim, za te je radove drukčije rješenje pa će tako selo biti priključeno na vodoopskrbni sustav u Sloveniji. Kako je pojasnio načelnik Bednje Mirko Bistrović, ovakvo rješenje rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje Bednje s prekograničnom Općinom Videm i njenim načelnikom Friderikom Bračičem.

Komentari