Najmlađi član hrvatske reprezentacije na 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, Ilija Srpak, osvojio je srebrnu medalju. Osim ovog uspjeha učenik Prve gimnazije Varaždin, hrvatski reprezentativci osvojili su još i dvije brončane medalje u olimpijadi koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji. Time su ostvarili jedan od najvećih uspjeha u 17-godišnjoj tradiciji hrvatskog sudjelovanja na tom najprestižnijem, ali i najzahtjevnijem svjetskom natjecanju.

Do sada su mladi hrvatski kemičari osvojili više od 40 medalja, od kojih dvije zlatne i deset srebrnih. U prosjeku od četiri učenika koliko ih ide na olimpijade dva ili tri donesu medalje. Time su po uspjehu uz bok Slovencima i Srbima, ali i daleko ispred Makedonaca i Crnogoraca, od kojih potonji do sada nisu osvajali medalje.

Mladi kemičari iz Hrvatske pokazali su se uspješnijima od mladih kemičara iz brojnih europskih zemalja poput Belgije, Francuske, Španjolske, Švedske i Švicarske pa i južnoameričkih zemalja. Olimpijadom obično dominiraju Rusija, Kina, Rumunjska, Ukrajina, Koreja, Singapur, Tajland, Indonezija, a ove godine apsolutni prvak bio je Rumunj.

 

 

Komentari

02.08.2016. 08:11h Zadnja izmjena: 02.08.2016. 08:54