Dugoročnoj razmjeni učenika, što ga organiziraju Rotary klubovi širom svijeta, priključilo se sredinom kolovoza i troje mladih Ivančana.

Vjera Krašek (16), Mihael Županić (16) te Vita Friščić (15) tako su školske klupe Prve gimnazije Varaždin u tekućoj školskoj godini zamijenili onima u Vermontu (SAD), Canmoreu (Kanada) i Moraliji (Meksiko), dok su na njihovo mjesto stigli Paco Chavez iz Meksika, Kanađanin Evan Volk te Laura Hunter iz New Yorka, koji sada borave u obiteljima domaćinima u Ivancu.

Program razmjene mladih daje mladma priliku da se susretnu s ljudima drugih kultura i običaja te da uključivanjem u obrazovni sustav drugih zemalja utječu na svoj akademski, ali i osobni napredak.

Mladi Ivančani javili su kako im “preko bare” ne nedostaje ništa, štoviše, pronašli su se u novim sredinama.

- Jest da je među najnenaseljenijim državama SAD-a, ali mislim da dio čari Vermonta leži upravo u tome. Našla sam se tu; u prirodi i ovoj maloj zajednici te kulturi koja se ne razlikuje uveliko od naše - rekla je Vjera, dok je Mihael poručio da mu je škola super.

- Nije stresna kao doma. Gradivo je jednostavno, a profesori jako pristupačni i stvarno te sve nauče bez problema, nema nikakvog štrebanja – zaključio je Mihael.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU

Komentari

15.09.2012. 09:43h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Dražen Hočurščak