Od 8. do 16. rujna je ruski grad Saratov bio domaćin Svjetskog prvenstva u vatrogasnom sportu, manifestacije koju posljednjih dvadesetak godina organizira Međunarodna sportska federacija vatrogasnih i spasilačkih službi sa sjedištem u Moskvi.

Ovo atraktivno natjecanje okupilo je više od 600 vatrogasaca sportaša iz 20-tak zemalja, a boje Hrvatske branili su članovi DVD-a Varaždinske Toplice, Domašinec, Gardinovec, Kaštel Gomilica, Hrženica, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec.

Marinela Belavić bila je voditeljica ženskih ekipa hrvatske reprezentacije, koje su na okupljanju u Saratovu, unatoč neiskustvu ostvarile zapažene rezultate. Seniorke su nakon zbrajanja rezultata u četiri pojedinačne discipline, u konkurenciji deset ekipa zauzele 7. mjesto, dok je titula prvaka otišla u ruke predstavnicama Rusije. U muškoj je konkurenciji nastupilo 17 reprezentacija, a u prvom nastupu cjelovite muške reprezentacije Hrvatske ostvaren je rezultat bolji od Latvije, dok su prvaci također bili Rusi.

U okviru 5. Svjetskog prvenstva za žensku mladež svjetskim prvacima postale su mlade Ruskinje, a u konkurenciji sedam reprezentacija hrvatski je tim pobijedio predstavnice Bugarske. U okviru 9. Svjetskog prvenstva za mušku mladež svjetskim prvacima također su postali Rusi, a u konkurenciji devet reprezentacija hrvatski je tim pobijedio Austrijance.

U kategoriji juniorki nastupile su Lucija Koščak, Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić. U kategoriji juniora nastupili su Marko Dvorski, Emanuel Strahija i Ivan Bedeković. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupile su Ivana Kovač, Mateja Vugrinec, Ana Vukalović, Jelena Vugrinec, Jana Huzjak, Lea Rissi, Mateja Dvorski i Lana Šimek uz voditeljicu Marinelu Belavić. U muškoj seniorskoj kategoriji nastupili su Luka Živko i Ivan Ratković, kao i njihovi treneri i voditelji Radovan Zadravec te Josip Kranjčec.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, osim što je topličke reprezentativce ispratila na Svjetsko prvenstvo, u Rusiji ih je bodrila i s tribina. Grad Varaždinske Toplice je svojom potporom pomogao odlazak topličkih vatrogasaca i hrvatske reprezentacije na natjecanje u Saratov.

Već sljedeće godine vatrogasci sportaši ponovno će u međusobnim nadmetanjima tražiti nove svjetske prvake. Domaćin seniorima bit će Kazahstan, dok će vatrogasce sportaše u kategoriji mladeži ugostiti Hrvatska, odnosno Čakovec.

Komentari

20.09.2019. 08:37h Zadnja izmjena: 20.09.2019. 08:41