Moniku (13) iz Đureka mama i baka svaki dan nose po stepenicama

Piše: Luka Špac/VT

Objavljeno: 08.02.2013. 11:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger / VT

Monika je draga, vesela, vedra i uvijek nasmijana djevojčica. Učenica je 4. b razreda VI. OŠ i voli ići u školu, učiti i družiti se s prijateljima iz razreda i svojom učiteljicom koja brine o njoj. S majkom Dubravkom i bakom Vesnom iznimno je povezana. One su tu za nju i uz nju u svakom trenutku.

Monika Hajdin, naime, boluje od skolioze i spinalne mišićne atrofije i kretati se može samo u invalidskim kolicima. No, to je počelo predstavljati sve veći problem za njenu majku i baku. S njima naime živi u zgradi u Ulici Zrinskih i Frankopana. Zgrada nema dizalo, a one žive na četvrtom katu tako da je, svaki put kad mora ići u školu ili liječniku, mora nositi po stepenicama.

- Nije to bio tako veliki problem kad je bila mala, ali Monika svakim danom sve više raste i sve je teža, tako da svako uspinjanje i spuštanje stepenicama predstavlja pravi izazov - kaže mama Dubravka.

Svaki dan baka, mama i Monika proživljavaju isto - kad treba ići u školu, baka uzme kapute, kolica i torbu, a mama nosi Moniku niz stepenice. Nekoliko puta stanu da malo predahnu, jer Monika više nije mala i njenoj majci sve je teže nositi je. Ista je procedura, samo malo teža jer se mora ići uz stube, i kad se Monika vraća iz škole.

- Najviše se bojim da se ne ozlijedi ako padnemo. Monika ima ugrađenu šipku u leđima i moglo bi doći do teške, čak i pogubne ozljede - kaže majka Dubravka, a Monika priznaje da su se padovi već znali događati.

- Pala sam u hodniku. Mama me nosila i poskliznula se. Jako sam “tresnula” i ozlijedila nogu - prisjeća se Monika.
Baka Vesna, koja je vlasnica stana, zato je pokrenula akciju ugradnje dizala u njihovu zgradu.

- Još prije osam godina pokušala sam zamijeniti stan za neki koji je u prizemlju ili u nekoj zgradi u kojoj ima dizala, no to je gotovo nemoguće izvesti. Dizalo je zadnja opcija - kaže baka Vesna.

- Znamo da to košta, pa smo već gotovo odustali, ali onda je Monikina učiteljica Marija Koren odlučila pokrenuti akciju prikupljanja novca. Pomoć su najavili i neki drugi ljudi, pa smo odlučili pokušati - ističe.

Prvi korak bilo je prikupljanje pristanka stanara, no to još uvijek nije uspješno okončano.

Za malu Moniku otvoren je i žiro račun u Hrvatskoj poštanskoj banci za prikupljanje sredstava za spomenuti projekt.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Dubravke Hajdin.

(Hrvatska poštanska banka) 2390001 - 3199927530

Više pročitajte u novom broju Varaždinskog tjednika.

Komentari