predstavljenje knjige

FOTO: Pet festivalskih desetljeća Baroknih večeri sažeto je u 300 stranica monografije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.09.2020. 17:14

Zadnja izmjena: 28.09.2020. 17:21

Kroz pet festivalskih desetljeća Varaždinskih baroknih večeri održana su 952 koncerta, predstavljali su se publici domaći i strani glazbenici, a festival je od nekoliko dana u matičnom gradu prerastao u festival europskog i svjetskog glasa.

Njegova je polustoljetna povijest sažeta na više od 300 stranica monografije na kojoj je radilo 20 suradnika, a predstavljena je u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a. „Pratim festival od početaka i na neki sam način bio involviran. Tko god će sljedećih 25, pa i 50 godina pisati o Varaždinskim baroknim večerima, istraživati glazbenu baštinu Varaždina i baroka neće preskočiti ovu knjigu, koja na najljepši način zaokružuje 50 festivalskih godina, a u njoj je naglasak stavljen na hrvatske ansamble, hrvatske soliste i Varaždince koji su  zadužili Barokne večeri”, istaknuo je urednik izdanja Ernest Fišer dodajući kako upravo ova monografija potvrđuje epitete kojima se Varaždin dići kao grad baroka, glazbe i cvijeća.

Detaljno je u njoj popisana i diskografija festivala, programi kroz festivalska desetljeća, a aktualna je i jer su  u njoj zabilježena i ovogodišnja događanja. Monografija nastavlja i bogatu aktivnost Koncertnog ureda Varaždin, koji ove godine slavi 25 godina rada i organiziranja Varaždinskih baroknih večeri.

”Mi brinemo o notnoj arhivi, baštini baroka u Hrvatskoj, istraživanjima i izdavaštvu. Izdavaštvu u smislu diskografije, izdavanja nota i knjiga. Jedna od tih knjiga je i ova monografija koja obuhvaća priču o životu festivala, svjedok je jednog vremena i zahvala ljudima koji su radili na ovom festivalu. Ona je na ponos nama i hrvatskoj kulturi. Obuhvaća velik broj činjenica, fotografija i bit će zanimljiva i javnosti. Barokne večeri su više od festivala!”, naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Komentari