po šumama i gorama

PRONAĐITE 10 RAZLIKA Što nam Google karte kažu o (poljo)privredi u našem kraju?

Objavljeno: 07.01.2017. 16:36

Zadnja izmjena: 07.01.2017. 16:38

Foto: Google Earth

Otkako je Google napravio svoju aplikaciju za razgledanje mapa i prizora praktički cijeloga svijeta stekli smo mogućnost da vidimo i stvari koje su ranije bile dosta skrivene od javnosti.

Između ostalog, možemo imati i jedan dodatni uvid u to kako u našem kraju stojimo s privredom, poljoprivredom, pa i stanovništvom. Oni koji vole više istraživati trebali bi instalirati Google Earth i onda kad ukucaju "Varaždinska županija" dobit će na svojim ekranima ovu mapu:

Na njoj mogu slobodno istraživati sve ostale detalje koji ih zanimaju, a ovdje skrećemo pozornost na jednu dodatnu mogućnost - a to je povijesni prikaz. Dakle, s Googleom je moguće vratiti se u prošlost: treba ići na View/Pogled i odabrati opciju Historical Imagery/Povijesni prikaz. Pojavljuje se na slici klizno kazalo kojim se onda najdalje možemo vratiti u prosinac 1984. godine. I dobit ćemo ovo:

Vidite li neku razliku između ove dvije slike? Ovo uistinu podsjeća na one igre iz enigmatskih časopisa gdje treba naći 10 razlika između dvije naoko identične slike, ali čak i bez velikog detaljiziranja postaje nam jasno da naš kraj ima gušće šume - a na nekim mjestima i djelomično veće - nego što su bile prije 32 godine. I za one koji su skloni zaštiti okoliša ovo je dobra vijest - dok se, primjerice, oko Amazone godišnje posiječe prašuma veličine Hrvatske, kod nas te sječe očito nema, nego je fond stabala - prema ovim kartama - čak i solidno uvećan.

(Poljo)privreda i šume

Ali nije sve to tako idealno kao što se čini na prvi pogled. Za početak, nisu sve ove šume planski stvorene, ima tu i raznog divljeg gustiša. Kao drugo, očito da nemamo ni neku drvnu ili građevinsku industriju koja bi jače eksploatirala šumsko bogatstvo. U posljednjih se par godina nešto više koriste šume u okolici dvorca Maruševec, koje su sada u privatnom vlasništvu.

I kao treće - a to je ono što se tiče poljoprivrede - očito da nismo imali nikakvu ekspanziju poljoprivrednog zemljišta, što ukazuje na stagniranje poljoprivrede. Šume oko Amazone se sijeku radi stvaranja pašnjaka - no, tamo je svakako problem što se to radi neplanski i nemilice. Kod nas takvog procesa jednostavno nema - ni stočarstvo ni zemljoradnja nemaju razvojnih potreba radi kojih bi se krčile šume. Na koncu, očito nema ni povećanja broja stanovništva koje bi onda iziskivalo dodatne prostore za smještaj. Sve to na jedan neizravni ali dosta jasan način govore Google Earth mape.

Više nego dojam

Znatan dio šuma u našem kraju pripada državi i o njima skrbe Hrvatske šume. One nadgledaju da se obnavlja fond stabala u postojećim šumama, a bilo je i nešto dodatnog pošumljavanja. Jedan dio šuma u privatnom su vlasništvu, no nažalost sve je češći slučaj da su to zapravo divlje šume koje su nastale zapuštanjem zemljišta. Tu su Hrvatske šume nemoćne i brigu o tome vode ne baš uvijek brižni vlasnici zemljišta. Ima i privatnih šuma koje su tu radi eksploatacije i to je već sasvim druga priča.

Uglavnom, dojam koji dobijemo gledajući našu županiju kroz naočale Google Eartha jest da ovdje postoji i briga za šume, ali i stagnacija privrednih aktivnosti povezanih sa šumama. Za one strpljivije - Google Earth može dati i puno prilično preciznih detalja o praktički svakom četvornom metru naše županije.

Komentari