9. MOP ŠPANCIRFEST

Multimedijalni performans Ksenije Ladić na otvorenju festivala multimedije

Objavljeno: 16.10.2020. 18:00

U varaždinsko HNK-u službeno je otvoren 9. MOP Špancirfest – festival multimedije nastupom umjetničkog kolektiva pod nazivom „Zajedno“.  Riječ je o mozaik zvuka, glazbe, pokreta i live vizualizacija. Idejno počiva na drevnoj japanskoj tehnici restauriranja polupane keramike zlatom Kintsugi, a koje je metafora za unutarnji preobražaj i stvaranje nečeg novog.

Izvedbom performansa želi se kroz spajanje grana umjetnosti postići vlastita introspekcija posjetitelja i jedinstvo s izvođačima u prostoru unutar kojeg grade dijalog, međusobno komunicirajući zvukom, pokretom, glazbom i live videom.

Multimedijalni performans umjetnički je vodila Ksenija Ladić. Umjetnica se bavi glazbenom produkcijom i zvukom, a u svom radu istražuje izvore zvuka, refleksije, te percepciju slušatelja. Uz Kseniju su nastupali i performerica i izvedbena umjetnica Nikolina Komljenović, zatim glazbenik, glazbeni producent i sound dizajner Matija Vojvodić, vizualizacije je stvarao Franjo Maltar uz tehničku podršku Emila Hercega dok se  Varteks d.d. pobrinuo za kostime umjetnica.

Nakon nastupa održana je prezentacija projekta „Slušam Varaždin“ koji je uz Kseniju Ladić prezentirao Fran Mubrin, direktor MOP Špancifesta. Riječ je o turističkom projektu kojem je cilj istražiti i predstaviti slušnu percepciju grada i pozvati slušatelja na vlastitu igru ušima, šetajući kroz Varaždin.

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, a uz podršku i pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Varaždina, Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever i Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Partneri festivala su HNK u Varaždinu, Koncertni ured Varaždin, Gradski muzej Varaždin, POU Varaždin i Kino Gaj, te udruge Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Komentari