Na 14. “Bažulijadi“ varaždinski Lionsi prikupili 25 tisuća kuna za humanitarni rad

Pobjednici 14. bažulijade

Objavljeno: 20.10.2015. 13:01

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:12

Foto: LKV

Po prvi puta na novoj lokaciji ispred Hotela Varaždin održano je u subotu 14. izdanje Bažulijade LC Varaždin. Sudjelovalo je osam ekipa - ASC Varaždin, COTRA, Croatia osiguranje, NCLC Millennium, LC Novi Marof, LC Vinica, LC Zrinski Čakovec i Rotary club Varaždin Jug, koje su se natjecale u pripremanju starog pučkog jela varaždinskog kraja – variva od graha...
 
Vrijeme nije baš bilo idealno, ali to nije omelo sudionike da u veselom raspoloženju, uz zvuke tamburaša,  pripremaju bažul. Pod vodstvom predsjednika LC Varaždin dr. Anđelka Kopreka, organizatora Miljenka Ptičeka, tajnika Damira Huljeva i članova kluba u 10 sati je počelo natjecanje.

Sudionici su dobili grah, mirodije, vodu te kotliće s plinskim plamenicima i imali su na raspolaganju dva sata za kuhanje.

Točno u podne, na scenu je stupio tročlani lions žiri u sastavu: Nikola Plavec - past guverner D-126 Hrvatska, Jurij Šarman – past guverner D-129 Slovenija i Damir Šterijev – predsjednik Regije Istok D-126 Hrvatska,  koji je imao težak zadatak da na osnovu izgleda i okusa izabere tri najbolja graha. Svi uzorci su bili pod šifrom, tako da žiri nije znao čiji grah ocjenjuje.

Najbolji bažul je pripremio LC Vinica s kuharom Mirkom Jurićem i osvojio zlatnu kuhaču. Drugo mjesto i srebrnu kuhača osvojio je Dražen Vitez i ekipa NCLC Millennium iz Varaždina, a s brončanom kuhačom se može ponositi Matija Harmicar i ekipa LC Novi Marof.

Po odluci stručnog žirija, posebnu kuhaču, za prvi nastup na Bažulijadi, osvojila je ekipa Rotary kluba Varaždin Jug, koji su se izvrsno snašli, osvojili nagradu za naj kuharicu i zamalo osvojili jednu od „metalnih“ kuhača. Njihova kuharica, Valentina Krpeta, proglašena je za NAJ Bažul kuharicom, a u konkurenciji kuhara to priznanje je pripalo Matiji Harmicaru iz LC Novi Marof.

Osim kulinarskog umijeća, podijeljeno je još nekoliko nagrada za najbolje suho meso, najbolje vino, kruh, kolač, čvarci i naravno najbolji slogan za bažul, a proglašena je i ekipa koja je imala najbolje uređen prostor te tradicionalno dodijeljena Zlatna muljača.

Najbolje suho meso kao i najbolji kruh imala je ekipa COTRA-e. Najbolje vino Zvonko Rožmarić iz LC Vinica. I najbolja žesticu dolazi iz istog kluba od Vlade Gradičeka.  Najbolje kolače je imala ekipa LC Zrinski Čakovec, a najbolje čvarke ASC Varaždin čiji član Juranko Mlač s osebujnim recitiranjem Ode jeseni, kao zagorskog haiku, osvojio i nagradu za najbolji slogan.

Birana je i Naj Bažul beba i to priznanje je otišlo Croatia osiguranju. Najbolje uređen prostor i najviše truda uložila je ekipa NCLC Millennium predvođena  predsjednicom Tanjom Herceg uz pomoć njezinih lionness-a iz kluba.

I na kraju, Zlatna muljača, otišla je u ruke pobjednika Bažulijade, LC Vinica i Mirka Jurića koji je izrecitirao pod slogan pjesmicu o drugu Titu.

Ovom akcijom LC Varaždin je kroz druženje i služenje u tri sata prikupio preko  25.000 kuna za humanitarni rad LC Varaždin.

Komentari