Više od 150 učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih mentora, roditelja, baka i djedova okupilo se u Prvoj gimnaziji na 3. Festivalu šaha Varaždinske županije, koji je održan u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Dana centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Na brojnim šahovskim pločama odvijale su se zanimljive borbe, a natjecala su se djeca i odrasli. Atraktivna je bila simultana partija koju je na 15 ploča protiv voditelja šahovskih grupa i najhrabrijih posjetitelja odigao Jurica Srbiš iz Koprivnice, FIDE majstor i osmerostruki prvak Hrvatske u kadetskim i juniorskim konkurencijama. Zahvaljujući projektu „Uvođenje šaha u osnovne škole Varaždinske županije“, broj učenika uključenih u šahovske aktivnosti se u tri godine povećao gotovo pet puta, a ostvareni su i zapaženi rezultati.

- Bez obzira na brojne igre kojima su današnje mlade generacije opčinjene noćima, šah je bio i ostao „broj 1“. To je najsavršenija igra ikad osmišljena, u kojoj faktor sreće nema nikakvog utjecaja. Dane izvrsnosti Varaždinske županije započeli smo informatikom i nastavili s matematikom, a završavamo šahom koji sve objedinjuje, strategiju, kombinatoriku, programiranje i logiku. Ponosni smo na sve vas učenike koji se bavite ovom igrom, kao i na vaše izvrsne mentore, a u Varaždinskoj županiji ćemo vam i dalje pružati svu potporu te raditi na daljnjoj popularizaciji šaha – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. 

Festival šaha završio je uručenjem pehara najboljima. Pobjednik PUŽ-a, pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije, u konkurenciji dječaka nižih razreda je Adrian Petrus iz OŠ Bisag, a u konkurenciji djevojčica Paula Friščić iz OŠ Ivanec. Najbolji u konkurenciji učenika viših razreda je Petar Križanić iz OŠ Varaždinske Toplice, a među učenicama Janja Inkret iz PŠ Druškovec. 

Na Velikom PUŽ-u, pojedinačnom prvenstvu učenika srednje škole, najbolji su Hrvoje Hostnjak i Silvija Sever, obje iz Elektrostrojarske škole. Na seniorskom brzopoteznom prvenstvu prvo mjesto osvojio je Goran Šegović iz ŠD Mladost Varaždinske Toplice, dok je u simultanki, očekivano, slavio Jurica Srbiš rezultatom 14:1.

+

Komentari

27.04.2019. 17:12h Zadnja izmjena: 27.04.2019. 17:15