Na današnji dan umro Josip Paszthory, mecena i najdugovječniji ravnatelj varaždinske gimnazije

Objavljeno: 22.11.2015. 16:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Arhiva eVž

Na današnji dan 22. studenoga 1833. godine u 81. godini života umro je u Varaždinu Josip Paszthory, gimnazijski profesor, ravnatelj i pisac...

U povjesnici varaždinske Gimnazije ostat će zabilježen kao ravnatelj s najdužim stažom. Naime, ravnateljem Gimnazije postao je već 1787. godine, nakon ukinuća pavlinskog reda i tu je dužnost obnašao sve do svoje smrti, odnosno punih 46 godina.

Njegova je najveća zasluga što je utemeljio vrijednu gimnazijsku knjižnicu, za koju je i sam darovao svoje knjige, mineralije, okamine i numizmatičku zbirku, a poslije i novac.  Inače, u godini njegove smrti gimnazijska je knjižnica posjedovala čak 6.624 naslova različitih knjiga, odnosno 13.270 svezaka. Nažalost, njen iznimno bogat i vrijedan knjižni fond do danas je samo djelomice sačuvan u Gradskom muzeju Varaždin.

Paszthory je bio i pisac povijesnih djela na latinskom i njemačkom jeziku.

U rukopisu su mu ostala tri latinska djela, dok mu je knjiga pod naslovom ˝Neuer Beytrag zur angenehnen und nutzlichen Unterhaltung fur alle Stande Verlegt auf Kosten des Kniglichen Varasdiner Gymnasiums, Varasdin˝ - tiskana u tiskari varaždinskog tiskara Ivana Sangille, 1821. godine.

Komentari