prisjećanje na heroja

O NJEMU BI SE MOGAO SNIMITI FILM Na današnji je dan poginuo hrabri branitelj Dragutin Naglaš

Objavljeno: 11.02.2017. 13:11

Zadnja izmjena: 11.02.2017. 13:15

Na današnji dan 1993. godine od krhotina neprijateljske granate u području Novigrada, kod zaselka Baždarići, tijekom raspoređivanja i utvrđivanja satnije na dostignutoj crti poginuo je lepoglavski branitelj bojnik Dragutin Naglaš.

Rođen 5. prosinca 1970. godine u Varaždinu, djetinjstvo je proveo s roditeljima u Lepoglavskoj Vesi. U Lepoglavi je završio osnovnu školu, a potom srednju autolimarsku u Varaždinu. U redove MUP-a RH - i to u Posebnu jedinicu policije - dragovoljno je pristupio 10. ožujka 1991. Vinici, a 15. svibnja 1991. godine ustrojavanjem prve četiri profesionalne gardijske brigade premješten je u tadašnju 2. »A« brigade ZNG RH  koja će kasnije postati 2. gardijska brigada „Gromovi".

Iznimno hrabar ratnik

Ubrzo ga rat odvodi na ličko bojište, u mjesto Ljubovo, gdje se ističe svojom borbenošću i hrabrošću. Potom odlazi na Banovinu i sudjeluje u svim bitkama na tom ratištu te zbog svojih iskazanih kvaliteta postaje zapovjednikom voda. Osobitu  hrabrost pokazuje u legendarnoj obrani sela Novi Farkašić, gdje naše malobrojne snage odbijaju napad 20 agresorskih tenkova i bataljuna pješaštva - a potom sljedeći dan u protuudaru razbijaju neprijatelja. Nekoliko tjedana kasnije biva ranjen u akciji oslobađanja sela Slana i Glinska Poljana, u kojoj je uništen 1 tenk te zarobljena 2 teretna vozila. 

Nakon oporavka ponovno se vraća u postrojbu, gdje je postavljen na dužnost dozapovjednika satnije. Na dubrovačkom bojištu od lipnja 1992. godine zapovijeda postrojbom u nizu borbenih djelovanja: sudjeluje u operaciji „Tigar“, oslobađanju sela Ivanica i drugim krvavim bitkama, osobno predvodeći postrojbu i potičući suborce vlastitim primjerom. Usred ratnih zbivanja uspio se oženiti 21. studenog 1992. sa suprugom Ivankom. Odlukom predsjednika Tuđmana 16. prosinca iste godine unaprijeđen je u čin satnika. 

Posmrtno unaprijeđen

Nedugo potom sa satnijom u sklopu 1. pješačke bojne odlazi na zadarsko-novigradsko bojište, gdje odmah kreće u akciju obrane Novigrada i njegovog zaleđa od protuudara velikosrpskog agresora u operaciji „Maslenica“. Predvodi satniju u niz napadnih djelovanja s ciljem pomicanja i učvršćivanja linije koje su  9. veljače 1993. zauzeli vojnici 4. gardijske.

Upravo na tom ratištu - dva dana kasnije - gine u već opisanim okolnostima. Posmrtno je unaprijeđen u čin bojnika, a dan njegove pogibije svake se godine komemorira na njegovom lepoglavskom grobu te kod spomen obilježja na trgu koji nosi njegovo ime. Oni koji su ga poznavali i imali prilike ratovati s njime kažu da bi se o hrabrom našem branitelju mogao snimiti uzbudljiv i potresan film.

>> 24. OBLJETNICA Na lepoglavskom groblju je odana počast poginulom bojniku Dragutinu Naglašu

 

Komentari