400 slučajeva u tri pol godine

FOTO: Na današnjoj tribini o nasilju - 'Trećina srednjoškolaca nema ništa protiv nasilja u vezi'

Objavljeno: 23.11.2016. 13:43

Zadnja izmjena: 23.11.2016. 13:44

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u Županijskoj palači održana tribina pod nazivom 'Nasilje u obitelji, zlostavljanje djece (u obitelji, vršnjačko nasilje, seksualno zlostavljanje djece, zlostavljanje djece putem interneta)' koja je okupila predstavnike policije, Crvenog križa, zamjenika župana, a na kraju i one koji su najviše izloženi međuvršnjačkom nasilju, srednjoškolce s područja županije.

Tom prilikom, Suzana Vugrinec, voditeljica županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i kaznenopravnu zaštitu je istaknula pravodobno djelovanje policijskih službenika koji su spriječili da se dogode još teže posljedice nedavne eksplozije u Varaždinskim Toplicama. 

Također je napomenula kako su se u zadnjih trinaest dana dogodila dva ubojstva, dva samoubojstva i jedan pokušaj ubojstva, te da su svi slučajevi bili rezultat obiteljskog nasilja.

- To nisu brojke, iza tih brojki stoje ljudi, stoje obitelji, članovi obitelji i njihova djeca. - rekla je voditeljica, i pritom istaknula kako najviše ubojstava ima upravo u obitelji i to kao rezultat obiteljskog nasilja.

'Ono što je danas šamar, sutra će biti ubojstvo'

Voditelj tima za krizna stanja Crvenog križa, Nebojša Buđanovac je nadodao kako je izuzetno važno da se svaki slučaj nasilja prijavi. Nasilje uvijek eskalira jer se nasilnik, bez obzira na priželjkivanja bliskih osoba, nikada neće promijeniti bez potrebne terapije.

- Ono što je danas šamar, sutra će biti ubojstvo ili samoubojstvo. - rekao je Buđanovac.

Voditelj tima za krizna stanja je također rekako kako je Crveni križ u zadnje tri pol godine detektirao više od 400 slučajeva nasilja, od kojih je velika većina bila obiteljsko nasilje.

Zamjenik župana Alen Kišić se osvrnuo na tučnjavu srednjoškolki na Starom gradu koja se dogodila ove godine i naglasio kako su ovakve tribine nužne za osvješćivanje javnosti u potrebi borbi protiv nasilja.  

- Veseli me da ćemo i danas poslati poruku da nasilje nije rješenje te da trebamo graditi društvo tolerancije. - rekao je zamjenik župana.

Komentari