drvo u umjetnosti

Na festivalu kiparenja motornom pilom osvanule zanimljive skulpture

Objavljeno: 06.06.2016. 13:15

Zadnja izmjena: 06.06.2016. 13:27

U parku stare škole Salinovec, u subotu i nedjelju održan je 2. hrvatski festival kiparenja motornom pilom, kojeg je otvorio gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić.Tamo je svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo sedam natjecatelja iz Hrvatske te četri iz Slovenije.

U dva dana trajanja festivala mogla se vidjeti korisnost drveta u umjetničkom smislu, odnosno kako se običan komad drveta pretvara u umjetničko djelo. Mišljenje je svih natjecatelja da takvoj umjetnosti treba posvetiti veću pažnju na području Republike Hrvatske.

Sama ideja je potekla od ivanečkih kipara Marija Severa i Darija Horbeca koji se kiparenjem na ovaj način bave već dulji niz godina te su sudjelovali na sličnim manifestacijama u susjednim državama. Izrazitu pozornost privukla je disciplina "Speedcarving, odnosno brza izrada skulptura, na kojoj je najbolje umijeće pokazao Dražen Kuharović iz Koprivnice.

Nakon detaljnog pregleda, član stručnog žirija Josip Baće je proglasio najbolje skulpture. Prvo mjesto je osvojila skulptura "Pčela na runolistu" kipara Josipa Tomaića iz Krasnog. Drugo mjesto je pripalo kiparu Draženu Kuharoviću iz Koprivnice sa skulpturom "Dinosaurusa (T-Rexa)". Treće mjesto skulptura "Viteza Ivanovca" kipara Mire Rismonda iz Smlednika u Sloveniji.

Festival je organiziralo Društvo za sportsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

Neka od ostvarenja ovog umjetničkog festivala pogledajte na sljedećim fotografijama:

 

 

 

 

 

 

Komentari