besplatna pomoć

Na Franjevačkom trgu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno: 25.11.2021. 13:49

Zadnja izmjena: 25.11.2021. 13:49

Za nasilje bilo koje vrste nema opravdanja - poručili su danas članovi Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga, građanima su dijelili informativne brošure i letke kako bi javnost osvijestili o nužnosti nulte tolerancije na nasilje. Varaždinska županija sufinancira rad utočišta za žene žrtve nasilja te pruža financijsku podršku Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima. Podršku u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji dali su i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje, Ljubica Božić. 

- U Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju, kako fizičkom, tako i psihičkom, ekonomskom i svim drugim oblicima nasilja. Da bi se što je moguće bolje postupalo u slučajevima nasilja i zaštitilo žrtve, posebno je važna suradnja među različitim resorima - policijom, centrima za socijalnu skrb, bolnicom, Općinskim i Županijskim sudom, Probacijskim uredom i udrugama koje pomažu žrtvama nasilja. Upravo su predstavnici tih institucija članovi Županijskog tima - rekao je Križanić.

Sigurna, anonimna i besplatna pomoć

Kako su naveli, u prvih deset mjeseci ove godine PU varaždinska evidentirala je 486 osoba oštećenih počinjenim prekršajima po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. To je 19% manje u odnosu na isto razdoblje lani. Gledaju li se kaznena djela na štetu mladeži i obitelji, broj nanesenih tjelesnih ozljeda se povećao za 5%.

U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima - ured Varaždin bilježe sve više korisnika, a u ovoj godini, do kraja listopada imali su 434 savjetovanja. Njihov prosječan korisnik je žena u dobi od 35 do 45 godina, žrtva kaznenog djela obiteljskog nasilja ili kaznenog djela prijetnje, teške ili lake tjelesne ozljede povezanog s bliskim odnosom s počiniteljem. U Varaždinskoj županiji postoje sigurne, anonimne i besplatne telefonske linije koje su dostupne od 0 do 24 sata - žrtve nasilja pomoć mogu dobiti na broj 116-006 ili na broj 112.

Komentari