grad novi marof

Grad Novi Marof: Usvojen rebalans proračuna, najavljene veće naknade za novorođenčad

Objavljeno: 23.03.2023. 11:34

Zadnja izmjena: 23.03.2023. 11:37

Proračun Grada Novog Marofa donesen je prošle godine, no zbog povećanja prihoda i radi realizacije investicija tijekom ove godine, na sjednici održanoj jučer prihvaćene su izmjene te su prema njima planirani prihodi i primici u iznosu od 16.329.839 eura te rashodi i izdaci u istom iznosu.

Rebalansom proračuna definirani su prioriteti razvoja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, razvoj lokalne infrastrukture, stvaranje preduvjeta za društveni razvoj lokalne zajednice i osiguranje uvjeta za učinkovito upravljanje i prostorno planiranje.

- Proračun je dokument koji se mijenja. To je živi organizam koji je podložan promjena i njegova je funkcija da prati sve investicije i programe. Proračun sadrži uređenje i opremanje zona za razvoj poduzetništva i razvoj Grada, modernizaciju i rekonstrukciju ustanova, zgrada, cesta i ulica, a prioritet je zadržati financiranje svih oblika i mjera pomoći građanima, kao što su stipendije studentima, pomoć umirovljenicima, poticanje nataliteta. Za dio investicija iz Proračuna planirano je financiranje iz bespovratnih sredstava EU i nacionalnih fondova - rekao je Jenkač.

Veća naknade za novorođenčad

U iznosu od gotovo 190.000, 00 eura, Gradsko vijeće je povećalo sredstva za Program građenja komunalne infrastrukture te se iz proračuna u tu svrhu izdvaja 3.219.300 eura. Rebalansom proračuna osigurana su i potrebna sredstva od 120.000 eura za nabavu novog vatrogasnog vozila, a predloženo je i da za prvo novorođeno dijete u obitelji naknada iznosi 150 eura, dok se za drugo i svako naredno dijete novčana naknada povećava za 150 eura.

- Jedan od većih problema u gospodarenju otpadom su "divlja odlagališta" kojih smo u 2022. godini imali četiri, a do sada su sanirana tri. Također, Grad Novi Marof uključio se u projekt zajedničke nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te je do sada nabavljeno i podijeljeno mnoštvo spremnika za plastiku, papir, staklo i biootpad - rekao je Jenkač te dodao kako se Grad prijavio na novi natječaj za nabavu dodatnih spremnika.

Komentari