Jučer su u Višnjici kod Lepoglave pokopani posmrtni ostaci žrtava ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš u Višnjici. Riječ je o posmrtnim ostacima 10-ak žrtava ekshumiranih na području šume Belaš tijekom ekshumacije provedene 2017. godine od strane Ministarstva branitelja.

Kako je navedeno u priopćenju grada Lepoglave, na tom su mjestu neposredno po završetku 2. svjetskog rata, partizani, nakon što su ih svezane u koloni doveli u Višnjicu, bez suđenja ubili više desetaka pripadnika poraženih vojnih formacija iz okolice Varaždina, najviše s područja mjesta Ilije. Ubijeni su ostavljeni u šumi Belaš gdje su kasnije i zakopani. Tek su nekolicinu tijela ubijenih njihove obitelji odvezle u njihova mjesta i sahranili na mjesnim grobljima.

Današnjem pokopu posmrtnih ostataka prisustvovali su osim gradske uprave i ministar branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Zdravko Jakop, saborski zastupnik Anđelko Stričak te brojni gradonačelnici i načelnici, dok je misno slavlje predvodio biskup mons. Josip Mrzljak.

 

 

Ključne riječi: groblje, ostaci, višnjica, Višnjica,

Komentari

10.09.2018. 08:16h Zadnja izmjena: 10.09.2018. 08:18