novi sustav

Na hrvatske ceste dolazi 1.727 novih kamera, evo što će sve bilježiti

Objavljeno: 25.05.2022. 09:03

Foto: Ilustracija (Screenshot kamere HAK-a)

Od ovog tjedna započinje implementacija novog prometno informacijskog sustava na hrvatskim autocestama, u sklopu čega se uvodi i novi sustav video nadzora i video detekcije.

Kako stoji na stranicama Hrvatskih autocesta, u sklopu ove modernizacije sustava uvodi se i novi sustav video nadzora i video detekcije na našim cestama koji će sadržavati 1.727 novih digitalnih superkamera. Dosadašnje analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Kako navode iz HAC-a, nove kamere bit će u mogućnosti brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju.

- Prva dionica koja se zatvara je od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići. Na ostalim dionicama instalacija i testiranje obavljat će se u noćnim satima. Nakon turističke sezone, u rujnu, nastavit će se s implementacijom na ostalim autocestama. Kao i svaki novi sustav, prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bismo bili sigurni da će u stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedini vremenski period prije turističke sezone kada se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.- objavio je HAC.

Komentari