DAN PLANINA

Na Ivančici nova poučna staza na postojećem planinskom putu

Objavljeno: 13.12.2020. 18:28

Zadnja izmjena: 13.12.2020. 18:28

Opća skupština UN-a 11. prosinca 2003. godine donijela je odluku da se taj dan obilježava kao Međunarodni dan planina. U našem zavičaju imamo prekrasnu planinu Ivanščicu.

Ivanščica je najviša i najduža planina Hrvatskog Zagorja. Njen vršni dio je i dio ekološke mreže Natura 2000. Ivanščica je oduvijek bila omiljena destinacija planinara kako naših tako i planinara iz drugih zemalja, podsjeća Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

- Želimo naglasiti kako je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije prijavila projekt Poučna staza Ivanščica na natječaj na mjeru 8.5.2. Projekt je ove godine odobren od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Stoga ćemo za sve ljubitelje prirode, žitelje Varaždinske županije i sve ostale koji rado planinare po planini Ivanščici napraviti novu poučnu stazu na postojećem planinskom putu Ivanec – Pilana – Mrzljak– Črne Mlake – Pasarićeva kuća. Poučna staza će imati početni interaktivni info - panel, četiri uređena odmorišta, info-ploče o šumama i šumskom ekosustavu Ivanščice koje će prikazivati ciljne vrste i staništa pripadajućeg područja ekološke mreže i ostalim prirodnim vrijednostima te završni interaktivni info – panel na vrhu Ivanščice, rekla je Pavleković te dodala da je ukupni iznos projekta je 709.650,00 kuna. 

 

 

Komentari