umjetnik nikola vudrag

Na Kapucinskom nova skulptura: ''Ovo je simbol s obzirom da je Varaždin grad glazbe''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.12.2019. 08:31

Zadnja izmjena: 24.12.2019. 08:34

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu javnosti je predstavljana skulptura „Glazba“ istaknutog varaždinskog umjetnika mlađe generacije Nikole Vudraga.

Predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Ivan Čehok koji je zahvalio na donaciji. - Mi smo to odmah prihvatili  i kao prva realizirana ideja je ova violina. Ona je naš svojevrsni simbol s obzirom da je Varaždin nesumnjivo grad glazbe. Rekli smo da ćemo postaviti što je više moguće javnih skulptura i intervencija u javnom prostoru - rekao je Čehok.

- Zadovoljan sam kako je skulptura izvedena i kako se uklapa u ovaj prostor. Čekam samo da se trg malo zazeleni pa da ova narančasta i zelena boja dobe onaj pravi kontrast. Umjetnost treba integrirati u društvo i umjetnost bude dio društva i cijele zajednice. – naveo je umjetnik Vudrag i napomenuo da je metalna violina interaktivna skulptura jer se na njoj mogu proizvoditi zvukovi.

Nikola Vudrag jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Uz izložbu u Parizu, ima dogovorene suradnje sa moskovskom galerijom, sa galerijama u Provansi i Amsterdamu. Priprema i skulpture koje će biti izložene u New Yorku te koje će poslati na umjetničke sajmove u Baselu i Cannesu. Pred njim je godina mnogih izazova, a skulptura u centru Varaždina bit će lijepi podsjetnik na njegov rodni grad.

Komentari