počelo odvajanje

Na području Ivanca osim odvajanja miješanog i biorazgradivog otpada 1. studenog na snagu stupa novi cjenik

Objavljeno: 07.09.2018. 15:45

Zadnja izmjena: 08.09.2018. 17:45

Od 1. rujna na području grada Ivanca trebalo se početi primjenjivati odvajanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada no, s obzirom na to da zbog objektivnih okolnosti to još nije moguće - Gradsko vijeće odredilo je dvomjesečni termin prilagodbe.

Sljedeća dva tjedna će se testirati novi sustav gospodarenja otpadom, točnije, Ivkom d.d. će testirati sustave čipiranja, evidentiranja i fakturiranja javne usluge, a za korisnike će se primjenjivati postojeći sustav naplate, odnosno zbrinjavanje otpada naplaćivat će se po sadašnjim cijenama. Tako će biti sve do 1. studenog, kada na snagu stupa novi cjenik, a otad će se početi primjenjivati i mjere za aktiviranje takozvanih ugovornih kazni.

Što to znači u praksi?

S obzirom na to da je počelo odvajanje biorazgradivog od miješanog komunalnog otpada, potonjeg (miješanog) bi trebalo biti znatno manje, pa će se s obzirom na to kante za miješani komunalni otpad (120 litara) iz individualnih kućanstava odsad prazniti svakih 14 dana, a ne svakog tjedna kao što je to bilo dosad.

Ukoliko građani budu odgovorno odvajali otpad, to će se pozitivno odraziti i na njihove račune: što će manje odložiti miješanog otpada, imat će i manji broj odvoza pa će u praksi plaćati samo minimalnu cijenu javne usluge. Pritom se podrazumijeva odvoz pune kante otpada.

Za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada svi stanari u stambenim zgradama dobili su smeđe spremnike od 10 litara za stanove, koje prazne u posebne spremnike za biorazgradivi otpad (od 120 litara) koji su postavljeni u dvorištima zgrada. 

Napominje se da su ovi spremnici privremeni, odnosno bit će zamijenjeni velikim spremnicima smeđe boje (od 240 litara) odmah nakon što ih Gradu Ivancu isporuči Fond za zaštitu okoliša iz projekta nadležnog ministarstva za cijelu Hrvatsku.

Komentari